Eskalacija trgovinskog rata

Harley-Davidson bi mogao povećati cijene svojih motocikala u državama EU

Rezultat je to uvođenja carina na niz američkih proizvoda od strane Bruxellesa
Harley Davidson Sportster
 Profimedia, Alamy

Zbog carinskog rata između SAD-a i EU Harley-Davidson će, prema svemu sudeći, povećavati cijene svojih motocikala na europskom tržištu.

Rezultat je to Bruxellesova uvođenja carina na niz američkih proizvoda, među kojima je i kultni motocikl. Taj je potez EU, pak, odgovor na prethodnu odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na proizvode od čelika i aluminija iz EU.

Sukladno najavama Europske komisije, čitav niz američkih proizvoda po novom podliježe carinjenju po stopi od 25 posto. Među njima su i motocikli Harley-Davidson. Dio analitičara tvrdi da je Bruxelles namjerno ciljao uvođenje carina na ono što se proizvodi u američkim saveznim državama sklonim republikancima i Trumpu.

- Naravno da će se to odraziti na cijenu. Pokušat ćemo sve učiniti da to prođe što je moguće bezbolnije, ali nijedna kompanija ne može se sama nositi s time - izjavio je za Reuters Christian Arnezeder, šef poslovanja Harley-Davidsona u srednjoj Europi.

, Image: 145664771, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Harley-Davidson Road King

U Harley-Davidsonu kažu da proučavaju učinke koje će uvođenje carina EU imati na njihovo poslovanje te dodaju da još nisu donijeli odluku o povećanju cijena. Ipak, upozoravaju da se kompanija našla pod dvostrukim udarom: s jedne strane, pogađaju ih carine EU, a s druge rast cijena sirovina, što je djelomično posljedica uvođenja američkih carina na čelik i aluminij.

U kompaniji koja proizvodi legendarne motocikle spremaju se i na rast potražnje za njihovim proizvodima prije vjerojatnog poskupljenja. Prema pisanju stranih medija, mnogi kupci žele se domoći motocikla Harley-Davidson prije poskupljenja.

Harley-Davidson samo je jedan od žrtava eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i EU. Naime, nakon što je Trumpova administracija uvela carine na aluminij i čelik, EU je uzvratio uvođenjem carina na niz američkih proizvoda. Potom je Trump najavio mogućnost uvođenja carina na europske automobile, a iz Bruxellesa sada stižu najave da će EU uzvratiti na takav potez Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:33