Izloženost do 25 posto

Hanfa donijela novi pravilnik o upravljanju rizicima faktoring društava

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 12:34

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 12:34

Zagreb, 210217. Jordanovac 110.
Zagrebacka skola ekonomije i managementa.
Panel na temu trziste kapitala u RH, upravljanje drzavnom imovinom, utjecaj privatizacije na gospodarstvo i trziste kapitala i oporavak EU.
Na fotografiji: Ante Zigman, visi savjetnik ureda guvernera HNBa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe

Hanfa je donijela Pravilnik o kriterijima i načinu upravljanja rizicima faktoring društava, kojim se detaljnije definiraju pravila rada faktoring društava.

Pravilnikom se, priopćili su iz Hanfe, definira se da, uz određene iznimke, najveća izloženost faktoring društava prema pojedinoj osobi ili grupi povezanih osoba ne smije prelaziti 25 posto ukupne izloženosti društva. Isto tako, propisuje se i obveza faktoring društva da donese i provodi primjerene politike i postupke upravljanja barem za kreditni, tržišni, operativni i rizik likvidnosti, ali i za druge vrste rizika kojima bi mogao biti izložen u svom poslovanju. Pravilnik se naslanja na važeći zakon koji definira poslovanje faktoring društava, a na snagu je stupio danas, 4. listopada.

- Pravilnik je donesen temeljem dosadašnjih iskustava, s ciljem sprečavanja nedorečenosti u sustavu i što kvalitetnije i bolje kontrole faktoring društava. Poseban naglasak stavljen je na praćenje rizika koncentracije i konkretna ograničenja izloženosti prema jednoj osobi ili grupi povezanih osoba - istakao je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Inače, ukupna aktiva šest faktoring društava u Hrvatskoj krajem lipnja iznosila je nešto manje od dvije milijarde kuna, ističu u Hanfi.