Građevinski radovi u studenom

Građevina u studenom 2018. porasla 6,9 %, no i dalje nedostaju infrastrukturni projekti

U usporedbi s listopadom, građevinski radovi u studenom prošle godine su stagnirali
Ilustracija: Gradilište u Svetoj Klari
 Marko Todorov / CROPIX

Rast građevinskih radova nastavljen je i u studenom prošle godine. Kako pokazuju preliminarni podaci državne statistike, ukupna vrijednost građevinskih radova u studenom je bila 6,9 posto veća nego u istom mjesecu 2017. godine.

Najveći doprinos rastu građevine i u pretposljednjem mjesecu prošle godine dali su radovi na zgradama, koji su porasli 9,3 posto na godišnjoj razini. S druge strane, rast građevinskih radova na ostalim objektima, u što uglavnom spadaju radovi na obnovi i izgradnji infrastrukture, i u studenom su na godišnjoj razini ostvarili znatno slabiji rast, samo 3,6 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Slika sa stanjem građevine, međutim, znatno je slabija kada se podaci za studeni prošle godine usporede s podacima za listopad. Naime, na mjesečnoj su razini građevinski radovi stagnirali, odnosno zabilježili su neznatnu stopu rasta od samo 0,1 posto, preliminarni su podaci DZS-a. Pritom su radovi na zgradama zabilježili neznatan pad od 0,1 posto u odnosu na listopad, dok su radovi na ostalim građevinama u istom razdoblju potonuli 2,5 posto.

Nedostatak radova na infrastrukturnim projektima analitičari već duže vrijeme ističu kao jedan od glavnih problema hrvatskog građevinskog sektora i gospodarstva u cjelini. Očekuje se da će se obujam infrastrukturnih radova u budućnosti povećati, prije svega zbog predviđenog većeg povlačenja novca iz fondova EU. Tu su zasad ključni projekti gradnja Pelješkog mosta i nastavak pretvaranja Istarskog ipsilona u autocestu. No, građevina je jedna od djelatnosti koja se, zbog masovnog iseljavanja, suočava s velikim nedostatkom radne snage, pa će i to utjecati na njen daljnji razvoj, upozoravaju ekonomisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:23