Rast potrošnje u veljači

Godišnja stopa rasta prometa u maloprodaji u Hrvatskoj u veljači 11,4%, drugi smo u EU!

Višu stopu rasta prometa u trgovini na malo u veljači ove godine u odnosu na veljaču lani imala je samo Slovenija
Zimsko sniženje u zagrebačkim trgovinama
 Goran Mehkek / CROPIX

Godišnja stopa rasta prometa u maloprodaji u veljači u Hrvatskoj je bila 11,4 posto veća nego u veljači prošle godine, što je Hrvatsku svrstalo na drugo mjesto po dinamici rasta maloprodaje u EU.

Višu stopu rasta prometa u trgovini na malo u veljači ove godine u odnosu na veljaču prošle godine imala je samo susjedna Slovenija, čak 11,8 posto. Prosječna stopa rasta prometa u maloprodaji u EU u istom je razdoblju iznosila 3,3 posto, a u eurozoni 2,8 posto, pokazuju podaci euro-statističara. S druge strane, na posljednjem mjestu među članicama EU po dinamici rasta prometa u maloprodaji u veljači je bila Bugarska, u kojoj, prema podacima Eurostata, nije ni bilo rasta maloprodaje u odnosu na veljaču prošle godine.

Kada je riječ o dinamici rasta maloprodaje na mjesečnoj razini, Hrvatska se tu plasirala na prvo mjesto među članicama EU-a. Naime, promet u trgovini na malo u Hrvatskoj u veljači je, kako pokazuju podaci Eurostata, bio 4,4 posto veći nego u siječnju. Istodobno, u EU i eurozoni je porastao 0,4 posto.

Eurostat, naravno, ne daje razloge takvog rasta prometa u trgovini na malo. Ipak, realno je pretpostaviti da u pozadini tog rasta među ostalim stoji povećanje plaća, što je posljedica masovnog iseljavanja i nedostatka radne snage, kao i proširenje proizvoda na koje se od ove godine obračunava snižena stopa PDV-a.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju da se u EU nastavlja trend rasta maloprodaje, koji traje još od kolovoza 2013. godine, odnosno 67 mjeseci. U Hrvatskoj, pak, promet u trgovini na malo raste od prosinca 2016. godine, uz stagnaciju u veljači prošle godine.

U Komori ističu i da je promet u maloprodaji u Hrvatskoj u prva dva ovogodišnja mjeseca bio 8,2 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju. Taj je promet, dodaju, 1,2 posto veći nego u prva dva mjeseca pretkrizne 2008. godine. U HGK vjeruju da bi promet u maloprodaji u nas u ovoj godini po prvi puta mogao biti veći nego u 2008. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:04