Godinama u vrhu

Gligorin Paški sir i Liburjan dobitnici su Super Gold priznanja na 'World Cheese Awardsu'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.11.2018. u 10:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.11.2018. u 10:44

Otok Pag, Kolan, 090816, Sirana Gligora ciji su vlasnici Ivan i Sime Gligora. Foto :Mario Kucera / CROPIX
Mario Kučera / CROPIX

Ivan i Šime Gligora, vlasnici sirane Gligora

Hrvatski sirevi i ove su godine među najboljim sirevima cijelog svijeta. Uz Siranu Gligora, Paška sirana s otoka Paga i Istarska Agrolaguna dobitnici su nekoliko vrijednih medalja na najvećem svjetskom natjecanju sireva World Cheese Awards, koje je ove godine održano u Norveškoj.

U Bergenu je 3. studenoga 235 sudaca iz 30 zemalja mirisalo, degustiralo i ocjenjivalo 3472 prijavljena sira iz 41 zemlje svijeta, da bi im potom dodjeljivalo brončane, srebrne, zlatne, i najprestižnije, Super Gold medalje.

Ove godine Sirana Gligora osvojila je 8 medalja, od kojih su najznačajnije upravo Super Gold, medalje koje su osvojili Paški sir i Liburjan, što su ujedno ovogodišnja najveća priznanja za hrvatske sireve na World Cheese Awardsu.

- Iznimno smo ponosni na svako priznanje za našu siranu, osobito na Super Gold priznanja, jer to čak dva naša sira, Paški sir i sir Liburjan (tvrdi sir iz mješavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka) ove godine svrstava među 78 najboljih sireva svijeta! Ovo je ujedno golemi poticaj hrvatskim sirarima, a osobito nama na otoku Pagu jer iz godine u godinu paški sir je u svjetskom vrhu, a već nekoliko godina dobiva i trofej kao najbolji sir istočne i centralne Europe - rekao nam je Šime Gligora, direktor Sirane Gligora.