Sazvana za 28. lipnja

Glavna skupština HPB-a treba odobriti kupnju Jadranske banke i njenu dokapitalizaciju

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 16:02

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 16:02

Zagreb, 310715.
Petrinjska ulica.
Zgrada HPB-a, Hrvatske postanske banke.
Na fotografiji: krov s reklamom i logotipom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

Zgrada HPB-a

Dioničari Hrvatske poštanske banke (HPB) na glavnoj skupštini sazvanoj za 28. lipnja trebaju odobriti kupnju Jadranske banke, koju bi HPB nakon toga dokapitalizirala sa 110 milijuna kuna i u najkraćem roku pripojila.

Glavna skupština, kako se navodi u pozivu, treba odobriti ponudu za kupnju i prijenos 100 posto dionica Jadranske banke d.d. Šibenik u sanaciji, koju je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) prihvatila 4. svibnja, kao i Memorandum o razumijevanju kojim se nadopunjuje navedena ponuda, te ovlastiti Upravu HPB-a da s DAB-om sklopi ugovor o prodaji dionica Jadranske banke.

Uprava HPB-a "ovlaštena je samostalno odlučivati i poduzimati radnje radi ispunjenja svih prethodnih uvjeta do formalnog stjecanja Jadranske banke kao i povećanja njenog kapitala sukladno regulatornim zahtjevima Hrvatske narodne banke, a najviše do iznosa od 110 milijuna kuna te nakon toga u najkraćem i objektivnom mogućem roku provesti postupak pripajanja Jadranske banke kao pripojenog društva HPB-u", navodi se u prijedlogu odluke za glavnu skupštinu.

Namjera je odmah po stjecanju Jadranske banke provesti dokapitalizaciju te banke u iznosu od 110 milijuna kuna te započeti i u najkraćem objektivnom mogućem roku provesti postupak pripajanja Jadranke banke HPB-u, čime bi bio stvoren snažan regionalni centar na području Šibensko-kninske županije, obrazlažu iz HPB-a.

Također ističu kako će odluka o stjecanju Jadranske banke donosi se na temelju pretpostavki da će se provesti njena dokapitalizacija, a što smatraju poslovno opravdanim u kontekstu daljnjeg rasta i razvoja te banke, koji bi omogućio dugoročno održavanje adekvatnosti kapitala bez ograničavanja organskog rasta poslovanja.

Inače, DAB je 4. svibnja prihvatio obvezujuću ponudu HPB-a upućenu 20. travnja za kupnju dionica Jadranske banke d.d. Šibenik u sanaciji te dao suglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju kojim se detaljno reguliraju jamstva vezana uz navedenu transakciju.

Iz HPB-a su i tada napominjali kako je za provedbu te transakcije potrebne suglasnosti Nadzornog odbora, glavne skupštine HPB-a i regulatora, a najavljivali su i kako bi preuzimanje Jadranske banke trebali zaključiti u prvoj polovici ove godine.

Dioničari na glavnoj skupštini trebaju donijeti i odluku o raspodjeli lanjske dobiti. HPB je lani ostvario neto dobit u iznosu od 8,3 milijuna kuna koja bi se rasporedila tako da u zakonske rezerve ide 416,67 tisuća kuna, a u zadržanu dobit 7,9 milijuna kuna.