Propala akvizicija

Gitone Adriatic neće preuzeti LRH: Nova Liburnija odbila ponudu od 360,2 milijuna kuna

Osnivači Nove Liburnije, koja drži 75.661 dionica LRH, su Grad Opatija, koji ima najveći udjel, te općine Lovran, Mošćenička draga i Matulji
Liburnia riviera hoteli
 HANZA MEDIA

Nova Liburnija neće prodati svoj kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu Liburnia Riviera Hotela (LRH), odlučila je u srijedu skupština Nove Liburnije, koja nije prihvatila ponudu tvrtke Gitone Adriatic za preuzimanje dionica LRH.

Kako se doznaje iz opatijske gradske uprave, odluka je donesena većinom od 60.146 glasa za, a 15.526 suzdržanih, uz nazočnost svih članova skupštine.

Osnivači Nove Liburnije, koja drži 75.661 dionica LRH, su Grad Opatija, koji ima najveći udjel, te općine Lovran, Mošćenička draga i Matulji.

Tvrtka Gitone Adriatic, koja drži 53,94 posto dionica LRH, je 11. listopada objavila ponudu za preuzimanje opatijske hotelske tvrtke, po cijeni od 4.761,17 kuna po dionici.

Inače, Nova Liburnija je, da je prihvatila ponudu Gitone Adriatic po cijeni od 4.761,17 kunu po dionici, za svoj paket dionica mogla dobiti 360,2 milijuna kuna, od kojih bi trebalo platiti porez i druge obveze.

Skupština Nove Liburnije održana je dan nakon što je o ponudi za preuzimanje dionica LRH raspravljalo opatijsko Gradsko vijeće, koje o tome nije glasalo već je odluku zadržati ili prodati dionice prepustilo gradonačelniku Ivi Dujmiću.

Dujmić je vijećnicima rekao kako smatra da nije vrijeme za prodaju dok se ne vidi kako će se razvijati budućnost LRH. Rekao je da novac ne može biti presudan za tako važnu odluku te da očekuje da će novi vlasnik ostvariti vizije i smjernice razvoja koje je najavio i koje se podudaraju sa smjernicama skupštine Nove Liburnije. To su dovođenje novih brendova, produljenje sezone, povećanje promocije destinacije, suradnja sa školama i stipendiranje, više kategorije objekata, uvažavanje mišljenja konzervatora...

Hanfa je početkom listopada tvrtki Gitone Adriatic, sa sjedištem u Zagrebu, odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje LRH po cijeni od 4.761,17 kuna po dionici.

Za Gitone Adriatic i osobe koje djeluju zajednički s tom tvrtkom obveza objavljivanja ponude za preuzimanje LRH je nastala 11. srpnja, kada je od četiri tvrtke - SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus - kupila 163.249 redovnih dionica LRH, odnosno 53,94 posto dionica s pravom glasa.

Kako su tada naveli, Gitone Adriatic u preuzimanju LRH djeluje zajednički s tvrtkama Gitone Kvarner iz Zagreba, austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs, nizozemskim tvrtkama Gitone Adriatic B.V. i Gitone Kvarner B.V. te austrijskim Holster Privatstifung.

Nakon Gitone Adriatic i Nove Liburnije, vlasnički udjel od 8 posto u LRH ima AZ obvezni mirovinski fond, dok država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 2,73 posto dionica.

Država će prodati 0,89 posto dionica LRH i za to dobiti 12,8 milijuna kuna

CERP je na svojim internet stranicama objavio da je Upravno vijeće početkom ovog tjedna odlučilo da će prihvatom ponude za preuzimanje prodati 0,89 posto dionica LRH, a za što država dobiti nešto više od 12,8 milijuna kuna.

Upravno vijeće je, na sjednici koja je održana 4. studenoga, donijelo odluku o prodaji 2.692 dionice prihvatom ponude u postupku preuzimanja LRH. Nakon promjene načina raspolaganja za prodaju, raspoloživo je 2.692 dionice, čiji su imatelji država i CERP, odnosno 0,89 posto temeljnog kapitala LRH. Upravno vijeće donijelo je odluku o prodaji tih dionica prihvatom ponude u postupku preuzimanja LRH po cijeni od ukupno 12,8 milijuna kuna, navodi se na internet stranicama CERP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:50