Dugoočekivana odluka

Gavriloviću 22 milijuna kuna odštete, DORH: 'Država je u arbitraži uspjela s 98 posto'

Arbitraža u Washingtonu je utvrdila da je država bespravno koristila imovinu tvrtke Gavrilović
Gjuro Gavrilović
 Sandra Šimunović / CROPIX

Dugoočekivani pravorijek Arbitražnog vijeća pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u slučaju Gjure Gavrilovića i tvrtke Gavrilović protiv Hrvatske, konačno je stigao.

Kako su jučer priopćili vlasnik Gavrilovića Gjuro Gavrilović i član Uprave ove velike petrinjske prehrambene tvrtke Georg Gavrilović, arbitraža u Washingtonu je utvrdila da je država bespravno koristila imovinu tvrtke Gavrilović.

- Arbitražno vijeće je utvrdilo da je investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Hrvatske i Austrije. Investicija je učinjena u skladu s važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju, koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću - stoji u priopćenju koje potpisuju Gjuro i Georg Gavrilović.

Time bi trebala biti stavljena točka na i dugotrajnog spora između Gavrilovića i države. Cijela priča počela je još u rujnu ratne 1991. godine, kada je ondašnji Okružni privredni sud u Zagrebu Gjuri Gavriloviću prodao pet tvrtki iz sastava petrinjskog Gavrilovića u stečaju, ne utvrdivši prethodno imovinu tih poduzeća. Inače, radi se o jednoj od najvećih i najpoznatijih prehrambenih tvrtki u Hrvatskoj i u bivšoj državi, koju je osnovala i na noge postavila upravo obitelj Gavrilović.

Bitka za tvrtku

Stvari se počinju zahuktavati nakon Oluje, tijekom koje je i Petrinja reintegrirana u sastav Hrvatske. Gavrilović je, prema tvrdnjama upućenih, smetao novonastaloj gospodarskoj eliti, koja je već bila bacila oko na petrinjsku kompaniju. Spor se nastavlja, pa u prosincu 2012. Gavrilović podnosi tužbu Arbitražnom sudu u Washingtonu. Vrhunac sukoba dogodio se prošle godine, kada je pred Županijskim sudom u Zagrebu krenulo suđenje Gavriloviću, i to za ratno profiterstvo, DORH je Gavrilovića optužio da je u ratu za dva milijuna njemačkih maraka, koje su bile namijenjene obrani Hrvatske, kupio tvrtke iz sastava Gavrilovića. On je to, pak, odbacio, smatrajući da se radi o protumjeri za tužbu koju je on podnio.

Kako god, spor Gavrilovića i države godinama je kočio daljnji razvoj petrinjske kompanije. Primjerice, upućeni, bliski Gavriloviću, ističu da je neposredni razlog za pokretanje arbitražnog spora bila situacija u koju ga je dovela država. Ona je, naime, svako malo stavljala zabilježbe na njegovu imovinu, zbog čega Gavrilović nije mogao dizati kredite od, primjerice, Svjetske banke i tako poticati proizvodnju. Unatoč tome, dodaju, od oslobođenja Petrinje do danas u obnovu i razvoj proizvodnje uloženo je više od 600 milijuna kuna, a u poslovanje Dione još 120 milijuna kuna.

- Poanta spora pokrenutog pred arbitražom u Washingtonu nije toliko bilo financijsko obeštećenje, koliko to da se situacija u Gavriloviću konačno razriješi kako bi kompanija mogla normalno poslovati - pojašnjava naš sugovornik.

Unatoč tome, jasno je da cijeli spor pred arbitražom u Washingtonu ima i svoju financijsku dimenziju. DORH je u svojem priopćenju istaknuo da su prvotužitelj Georg Gavrilović i drugotužitelj tvrtka Gavrilović tražili naknadu štete u visini od 198,5 milijuna eura, kao i pokrivanje arbitražnog postupka u ukupnom iznosu od devet milijuna eura. Preračunato u domaću valutu, radi se, dakle, o iznosu većem od milijardu i pol kuna, koje bi država morala platiti, što Gavriloviću, što za troškove arbitraže. No, u DORH-u su istakli da je arbitraža u Washingtonu utvrdila da je Hrvatska samo tvrtki Gavrilović dužna isplatiti nakandu štete u iznosu od 9,699.432,73 kune i još 1,658.960,49 eura, odnosno nešto manje od 12,3 milijuna kuna. Ukupno se radi o naknadi štete petrinjskoj tvrtki u iznosu nešto manjem od 22 milijuna kuna.

K tome, kažu u DORH-u, država je još na ime troškova arbitražnog postupka dužna platiti 2,593.642,36 eura, što je nešto više od 19 milijuna kuna, kao i 285.288,28 američkih dolara, ili oko 1,8 milijuna kuna. Ukupno će, dakle, spor u Washingtonu državu stajati oko 43 milijuna kuna.

Dio troškova

Pa ipak, iz DORH-a, koji je u ovom sporu zastupao državu, poručuju da u arbitražnom postupku zapravo nije uspio Gavrilović, nego država. Obrazloženje za to nalaze u tome što je država, sukladno pravorijeku, dužna platiti samo 1,49 posto traženog iznosa, i to samo tvrtki Gavrilović, a u dijelu troškova arbitražnog postupka mora podmiriti samo 30 posto traženih troškova.

- Odlukom je Arbitražno vijeće faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s više od 98 posto - ocijenili su u DORH-u.

No, dodaju da je Arbitražno vijeće utvrdilo da je Hrvatska povrijedila Bilateralni ugovor o poticanju i zaštiti stranih ulaganja, koji je Hrvatska sklopila s Austrijom. Sukladno tom ugovoru, investicija Gjure Gavrilovića uživala je prava koja propisuje spomenuti ugovor s Austrijom. U krugovima bliskim Gavriloviću ističu da je upravo to ono što su i htjeli - da im jedna međunarodna instanca prizna da su bili u pravu.

- Gavrilović to nije ni radio zbog tih 200-tinjak milijuna eura, nego zato da se utvrdi tko je u sporu u pravu. Jasno je da ovo što je dosuđeno neće biti neki udar na državne financije, niti smo to željeli. Bitno nam je da nam se konačno omoguće normalni uvjeti poslovanja - objašnjava naš sugovornik.

- Premda će odluka o daljnjim pravnim radnjama u odnosu na dio odluke u korist Gavrilovića d. o. o. biti donesena nakon što DORH izvrši analizu te odluke, već je u ovom trenutku vidljivo da je ista u tom dijelu u suprotnosti s pravom EU - zaključuje DORH u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:04