Porazni rezultati

Francuski automobilski div u problemima, prepolovila im se neto dobit u ovoj godini

Iz Nissana najavili otpuštanje 12.500 tisuća zaposlenika i rezanje proizvodnih kapaciteta
Tvornica Renaulta u Flinsu
 Benoit Tessier / REUTERS

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je izvijestio o neto dobiti u prvom polugodištu od 970 milijuna eura, što je upola manje nego godinu dana ranije, a posljedica je slabije potražnje za automobilima i pada zarade partnerske kompanije Nissan.

Kompanija je zabilježila pad prihoda u tome razdoblju za 6,4 posto, na 28,05 milijardi eura, dok je operativna dobit smanjena za 13,6 posto, na 1,65 milijardi eura.

„S obzirom na smanjenje potražnje, sada očekujemo da će prihodi u 2019. godini biti blizu prošlogodišnje razine”, priopćili su iz Renaulta.

Slabija prodaja automobila uzdrmala je cijeli taj sektor, izazvavši niz upozorenja o dobiti, a za Renault i Nissan izazovi su još i složeniji dok nastoje okrenuti novu stranicu nakon ere Carlosa Ghosna, bivšeg čelnika koji čeka suđenje u Japanu zbog optužbi za financijske manipulacije.

Dobit Renaulta pogođena je i slabijom zaradom Nissana, koji je 43,4 posto u njegovom vlasništvu. Nissan je ranije izvijestio o padu neto dobiti u prvih šest mjeseci za čak 95 posto u odnosu na lani, na svega 59 milijuna dolara, što je rezultiralo i najavom otpuštanja 12.500 tisuća zaposlenika i rezanjem proizvodnih kapaciteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:10