Repovi Agrokora

Franck prodao tvornicu čipsa: S 12 milijuna eura podmirio dug PBZ-u i nastavlja pregovore

Kompanija je bila jedna od najizloženijih kompanija nakon kraha Todorićevog carstva
Čipi Čips
 Tomislav Krišto / CROPIX

Franck se polako izvlači iz velikih problema u koje je upao kao jedan od glavnih dobavljača i indirektnih financijera bivšeg carsta Ivice Todorića.

Nakon što mu je lani ruku spasa pružio Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, Franck je sada prodao svoj udjel u tvornici čipsa Adria Snack Company nizozemskom Intersnacku te je novcem od te transakcije podmirio dugovanja koja je od njega potraživala Privredna banka Zagreb, a u pripremi je i plan za rješavanje obveza prema Zagrebačkoj i ostalim bankama.

Zagrebačka je kompanija kao jedan od većih dobavljača, ali i zbog svojih financijskih aranžmana s Agrokorom, odnosno Konzumom, bila jedna od najizloženijih kompanija prema bivšem koncernu Ivice Todorića te je čak i prije sklapanja nagodbe bio meta preuzimanja.

Tvornica ČIPI ČIPSA

Prvi je pokušaj preuzimanja Franck odbio zahvaljujući dogovoru sa splitskim maloprodajnim lancem Tommy, dugogodišnjim poslovnim partnerom s kojim je niz godina u prijateljskim odnosima. Strateškim ulaganjem oko 10 milijuna eura, Tommy je u tom nezgodnom trenutku spasio Franck od preuzimanja koje su, navodno, pripremali Atlantic Grupa i neki fondovi.

Sada, nakon sklapanja nagodbe i prvih konkretnih poteza vezanih uz restrukturiranje, budućnost Francka je svjetlija i, prema procjenama iz pouzdanih izvora, više nije toliko ugrožena. Naravno, slijedi nastavak restrukturiranja započetog prepuštanjem Franckova udjela u tvornici čipsa u moslavačkom mjestu Hercegovac.

Riječ je polovici udjela koju je zagrebačka kompanija prepustila Intersnacku, svojem strateškom partneru u joint venture tvrtki Adria Snack Company koja je vlasnik tvornice. Tvornica za preradu krumpira u Hercegovcu posluje od 1977. godine te, između ostalog, proizvodi poznati brend Čipi Čips. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih je, uz kooperante iz Međimurja i Slavonije, oko 350 hektara na području općine Hercegovac pod nasadima krumpira. Intersnack, najveći proizvođač grickalica u Europi, i Franck osnovali su je s jednakim udjelima kapitala te je zagrebačka tvrtka sada prepustila svoj dio vlasniku druge polovice. Tu nam informaciju do zaključenja broja nisu mogli potvrditi niti opovrgnuti iz Francka, no iz podataka Poslovne Hrvatske proizlazi da je sada jedini vlasnik Adria Snacka Intersnack International B. V. sa sjedištem u Nizozemskoj.

Vrijednost transakcije

Prema podacima istog poslovnog servisa, Adria Snack Company lani je ostvario prihod nešto veći od 131 milijun kuna i neto dobit od 1,9 milijuna kuna. Tvrtka sa 85 zaposlenih, u kojoj je prosječna neto plaća 6618 kuna, u 2017. je izvezla proizvoda u vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna.

Ipak, informaciju, koja je, čini se, dobro poznata u poslovnim krugovima, potvrdilo nam je nekoliko upućenih i pouzdanih izvora iz financijskih krugova, koji su nam rekli da je vrijednost te transakcije oko 12 milijuna eura. Tim je iznosom, prema tvrdnjama upućenih, otkupljeno potraživanje PBZ-a. Zasad je cijela priča stala na tome. Obveze prema Zagrebačkoj banci rješavat će se, kako se pretpostavlja, refinanciranjem obveza, a morat će se sklopiti dogovori i s ostalim bankama vezanim uz mjenice i zadužnice.

Nakon što se cjelokupna situacija promijenila sklapanjem nagodbe za Agrokor, pa opcija preuzimanja Konzuma uz pomoć dobavljača nije izgledna, nije poznato ni koji su sada interesi vlasnika Tommyja.

Stanje tražbina

U priopćenju iz Francka u vrijeme aranžmana s Tommyjem bilo je navedeno i da priznate tražbine prema članicama koncerna Agrokor, prema podacima objavljenim na stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, iznose 273,6 milijuna kuna te da je Agrokor usto rezervirao dodatna sredstva za potencijalne buduće regresne tražbine koje bi Franck mogao imati prema članicama koncerna. Franckove su tražbine, komentiralo se tada, osigurane založnim pravom na poslovnim udjelima koje Jamnica drži u društvu Roto dinamic, što je potvrdilo i objavljeno revizorsko izvješće Agrokora.

U Franckovu izvješću za 2016. specificirano je da se od nepunih 180 milijuna kuna potraživanja od kupaca na kraju godine 53 milijuna kuna odnosilo na članice koncerna Agrokor, a navedeno je i 526 milijuna kuna potencijalnih obveza s osnove regresnog jamstva za mjenice izdane od društava iz sustava Agrokor.

Na kraju 2016. ukupni kapital kompanije iznosio je nepunih 590 milijuna kuna. Uz 354 milijuna temeljnog kapitala, Franck je knjižio i 170 milijuna akumulirane zadržane dobiti, a dugoročne su financijske obveze na kraju 2016. iznosile 72 milijuna kuna. Na ostvarenih 958 milijuna kuna ukupnog prihoda, Franck je iskazao 19,3 milijuna neto dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:03