Građevinski projekti

FOTO Među više od 400 projekata iz cijelog svijeta, nagrađena poslovna zgrada u Samoboru

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

11.11.2019. u 15:19

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

11.11.2019. u 15:19

CEMEX Hrvatska

Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru

Među više od 400 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, i jedan je hrvatski projekt odabran i nagrađen na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade CEMEX. Nagrađena je poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru.

Autorski rad projektnog tima arhitektonskog studija SKROZ osvojio je treće mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine te time nastavio niz brojnih hrvatskih projekata koji su u posljednjih desetak godina sudjelovali i osvajali ovo prestižno graditeljsko priznanje. Na ovom se natječaju svake godine odabiru najbolji projekti pristigli iz brojnih zemalja u kojima CEMEX posluje, a nagrade se dodjeljuju u pet kategorija, uz posebne nagrade projektima koji donose društvenu vrijednost, inovativnost ili su primjeri održive gradnje.

„Osim što je multifunkcionalna, ova poslovna zgrada predstavlja važan javni prostor za malu zajednicu u kojoj se nalazi. Ponosni smo što je naš projekt prepoznala svjetska struka i radosni što smo dobili priliku sudjelovati u ovom važnom natjecanju na međunarodnoj razini te na taj način promovirati arhitekturu male zemlje kao što je Hrvatska“, izjavila je Margita Grubiša iz projektnog tima studija SKROZ.

CEMEX Hrvatska

Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru

 

Nagrađeni hrvatski projekt nije jedini projekt iz regije koji je zaslužio ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje. Kuća 4 iz Banja Luke osvojila je također treću nagradu u kategoriji Stambene građevine.

„Iz godine u godinu naši projekti su prepoznati na globalnoj razini pa me veseli da je i ove godine tako. Nagrađena je inovacija i kreativnost hrvatske gradnje te je ova nagrada najbolji dokaz njene bogate tradicije i kvalitete te poticaj drugim našim graditeljima da u budućnosti i sami sudjeluju na ovom natječaju. Čestitam autorima projekta na ovom priznanju i želim im još mnogo dobrih projekata u budućem radu“, rekao je direktor CEMEX-a Hrvatska Velimir Vilović.

Graditeljska nagrada CEMEX već se gotovo tri desetljeća dodjeljuje najuspješnijim svjetskim projektima. Posljednjih deset godina Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojnih privatnih stambenih građevina koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

Poslovna zgrada proizvodno-ugostiteljske namjene u Rakovom Potoku sastavni je dio kompleksa građevina - stanovanja, mikro hotela, restorana, vrtića, parka za evente, a sve u sklopu obiteljskog obrta i OPG-a Franja. S ciljem očuvanja i unapređenja zone postojećeg parka, nova je građevina smještena rubno, predstavljajući svojevrsni parkovni paviljon koji istovremeno čini barijeru prema prometnici, omogućujući introvertnost i intimniji boravak u parku. Pristup parku integriran je u građevinu formiranjem rubnog natkrivenog prolaza, fokusirajući pristup korisnika prema glavnoj točki događanja u parku te dodatno intenzivirajući doživljaj otvorenog prostora nakon prolaska kroz kontrastno „suženi“ prolaz.

CEMEX Hrvatska

Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru

 

Objekt je pozamašnih gabarita za ruralno mjerilo mjesta, stoga je volumen prividno „razbijen“ na manje elemente, ali zadržavajući  pritom jedinstvenost unutarnjeg prostora. U vanjskom dojmu to je spoj dvaju arhetipskih izduženih volumena, ali „sasječen“ regulacijskim pravcima dobiva dinamiku kroz „nepravilnosti“ volumena. Odmakom od klasičnog izduženog pravokutnog tlocrta postigla se potrebna širina i preglednost unutrašnjeg prostora, dok su dinamika krovova i visina doprinijele njegovoj reprezentativnosti. Krovne ploče preuzele su ambicioznije raspone kako bi se broj stupova u unutrašnjem prostoru sveo na minimum i time osigurao fleksibilniji prostor.

Osim nosivih raspona, povišeni zahtjevi za zvučnom izolacijom-zbog korištenja dvorane noću,  utjecali su na odabir osnovnog građevnog materijala - betona. Dostupnost betona na tržištu i mogućnost postizanja dovršene površine bez naknadnih obrada dodatno su potvrdile izbor. Prilično iskrena i gruba pojavnost ovog materijala u interijeru koristi se kao protuteža uobičajenoj scenografiji najčešćih događanja - vjenčanja - te se interijer svaki put iznova „dovršava“ kroz dekor i nove kulise primjerene povremenoj ili trenutnoj namjeni.