Odluka gostiju

Foto: La Casa di Matiki najbolji je Bed & breakfast u Hrvatskoj: 'Moj san se ostvario'

Kuću vodi Sonja Galić koja je osmislila cijeli koncept ovog ruralnog objekta u Istri
 La casa di Matiki

Predivna kuća za odmor koja nudi i doručak La casa di Matiki u Žminju kraj Pazina po izboru i jednog od najrelevantnijih turističkih portala TripAdvisor, najbolji je Bed & breakfast u Hrvatskoj za ovu godinu. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje na osnovi komentara samih gostiju portala, a oni su ocjenjivali uslugu, poziciju, odnos cijene i kvalitete, čistoću, pa čak i kvalitetu sna. “Prekrasan boravak u ruralnoj Hrvatskoj” jedan je od komentara gostiju. Ovo je peta godina kako Trip Advisor Casu Matiki ubraja među 25 najboljih Bed & Breakfasta u Hrvatskoj.

Kuću vodi Sonja Glavić, koja je i osmislila čitav koncept ovog bed & breakfast ruralnog objekta koji nudi puno više od obične kuće za odmor. Ona je s biznisom počela još 1997. i smatra se jednom od pionira seoskog turizma u Istri. Uz dvije kuće s četiri apartmana, gdje uz noćenje nudi i domaći doručak, uredila je još jedan objekt s dva apartmana koje na tržište plasira kao seljačko domaćinstvo. Naravno ima izgrađen i nezaobilazni bazen uz koji u pravom seoskom duhu šeću kokoši i pilići. Kao dodatni doživljaj njeni turisti mogu pogledati i hraniti domaće životinje u obližnjoj štalici sa sjenikom gdje žminjska iznajmljivačica drži stado ovaca, nekoliko magaraca i konje.

Inače, njezina štalica, gdje je pohranjeno sijeno, ima zaseban prostor za turiste gdje je uređena spavaća soba s krevetom koji ima paljerice, odnosno madrace punjene suhim kukuruzovim lišćem. Soba je dekorirana balama sijena koje se koriste i u praktične svrhe - da se ujutro nahrane domaće životinje. Iznad sobice u niskom potkrovlju nalazi se mali sjenik gdje se može guštati u ovom neobičnom iskustvu.

- Odlučila sam se na to prije svega radi sebe jer me to vratilo u neke davne dane. Također, ideju za spavanje na sjeniku dali su mi jedni Francuzi - kazala je Glavić.

Svi oni koji dolaze ovdje na odmor, mogu dakle biti u izravnom doticaju s domaćim životinjama, a i ovdje se na stolu mogu naći domaći proizvodi ovog kraja, kao i domaći kruh, marmelade te svježa jaja. Vlasnica je uz raskošni objekt uredila i šah na otvorenom te kaže da su joj gosti postali više od gostiju.

- Moj je san bio ugostiti ljude iz cijeloga svijeta, i san se ostvario. Nekad se sama osjećam kao gost, a svoje goste smatram domaćinima. Gost se mora osjećati kraljevski - drži ova iznajmljivačica u unutrašnjosti Istre koja pokazuje na koji način drugačijom ponudom doći do cjelogodišnje popunjenosti kuća u zaleđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05