HUP-ovo događanje

Fokus Dana poduzetnika je na uspješnim investicijama, među govornicima i Mate Rimac

Moto je "Nove prilike za novo desetljeće", a skup gospodarstvenika održava se 25. put
Vlasnik tvrtke Mate Rimac
 Marko Todorov / Hanza Media

Izazovi s kojima se danas susreću poslodavci i poduzetnici još su kompleksniji nego oni u proteklih 25 godina.

U sljedećem desetljeću glavni nacionalni strateški cilj treba biti ubrzanje promjena i odustajanje od davno potrošenih modela rada.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ovaj će tjedan, 12. lipnja, održati tradicionalno okupljanje gospodarstvenika “Dan poduzetnika” pod nazivom “Nove prilike za novo desetljeće”, koje će se fokusirati na temu investicija i uvjeta potrebnih za njihovu uspješnu realizaciju. Tvrtka AT Kearney će na Danu poduzetnika predstaviti istraživanje na temu “Investicijska klima u Hrvatskoj i okruženju”. U sklopu programa Dana poduzetnika održat će se i panel-rasprava na kojoj će se govoriti o investicijama i uvjetima potrebnim za njihovu uspješnu realizaciju, a panelisti će biti dr. Frank Philipp Albert, predsjednik Uprave Supernova Groupa, Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga Adris grupe, i Mate Rimac, predsjednik Uprave Rimac automobila. O prilikama za novo desetljeće u pojedinim sektorima govorili su čelnici nekih od dugogodišnjih članica Udruge.

Tvrtke se uspješno nose s preprekama

“Kada se osvrćemo na 25 godina rada HUP-a, s ponosom možemo konstatirati da su se naše tvrtke u tih četvrt stoljeća uspješno nosile s brojim preprekama i ozbiljnim izazovima. Iako uvjeti za poslovanje nisu bili nešto što nas je guralo naprijed, već, dapače, često zaustavljalo, velik broj hrvatskih tvrtki se razvijao, rastao i uspješno poslovao. Privatni sektor prošao je kroz brojne promjene, a one kroz koje smo prolazili u vrijeme recesije bile su bolne i teške i za poslodavce i za naše zaposlenike. Ali, zahvaljujući tim promjenama danas opet rastemo. Rasli bismo i više da su promjene bile provedene i u javnom sektoru. Nažalost, iako HUP o potrebi reformi govori gotovo od početka svog osnivanja, po tom pitanju napredak je prespor zbog čega Hrvatska danas nije među uspješnijim članicama Europske unije. Međutim, mi i dalje čvrsto vjerujemo da nam je tamo mjesto i da možemo ući među najperspektivnije članice”, rekla je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednica Uprave tvrtke Tehnomont.

“U ovih je 25 godina HUP je u društvu pokušao afirmirati značaj poslodavaca u razvoju gospodarstva, koji je neprijeporan. No, mislim da se u stvaranju percepcije javnosti još uvijek nije napravilo dovoljno. Naime, činjenica je da se na poslodavce i dalje često gleda s negativnim predznakom jer, istina je, bilo je mnogo afera s neodgovornim poslodavcima, i to je itekako utjecalo na stvaranje takve negativne percepcije. Također je istina da se loš glas daleko čuje te bi velik broj dobrih i korektnih poslodavaca svojim djelovanjem trebao poništiti taj glas. To je proces koji traje, baš kao što je trajala i transformacija iz socijalizma u kapitalizam, a takvi procesi nose svoje breme i mnogo rada”, izjavio je Jako Andabak, član Izvršnog odbora HUP-a i predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna d.d.

'Nužno je mijenjati školski sustav'

“Hrvatska je u proteklih četvrt stoljeća prošla tranziciju, s naslijeđem i na dobroj i na lošoj strani, razdoblje rasta i konjunkture, razdoblje recesije, prilagodbu i ulazak u EU, sve do krize najvećeg poslovnog sustava u zemlji koju pratimo već više od godinu dana. Atlantic grupa je tek par godina starija i tijekom tih 25 godina razvijala se tražeći niše za vlastiti rast, uspješno se etablirajući kao jedan od najdinamičnijih sustava ne samo u zemlji, nego i u regiji. Uspjeli smo to prepoznajući dobre prilike za rast, gledajući na izazove kao na prilike za razvoj, ali prije svega ne propuštajući priliku da postavimo i učvrstimo zdrave temelje na kojima rastemo, vodeći računa i o okruženju u kojemu radimo i živimo. Na tim temeljima kanimo graditi i budućnost i na to valja vratiti fokus u širem kontekstu, govoreći o ukupnoj poslovnoj zajednici, kao i društvu u cijelosti”, istaknuo je Emil Tedeschi, član Savjeta HUP-a i predsjednik Uprave Atlantic grupe.

“Predviđamo rast investicija u turizam, infrastrukturu, gospodarstvo i stanogradnju kao novu priliku graditeljstvu koju ćemo iskoristiti jedino ako budemo bolje kadrovski ekipirani i tehnički opremljeni. Rastom obima poslovanja u sektoru, nedostatak stručnih radnika postao je glavni problem. Osnovna plaća u graditeljstvu mora se i dalje povećavati. Uz rast plaća, građevinski sektor mora povisiti i cijene svojih usluga radi približavanja razvijenijem dijelu EU. U cilju ostvarenja novih prilika nužno je mijenjati školski sustav jer ne zadovoljava potrebe gospodarstva. Planovi upisa u srednje škole ne mare za potrebe tržišta rada. Država mora presudno utjecati na upisne kvote, sukladno potrebama gospodarstva i mogućnostima zapošljavanja, a ne financirati školovanje nezapošljivih zanimanja”, izjavio je Mirko Habijanec, član Skupštine HUP-a i predsjednik Uprave tvrtke Radnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:29