Sporazum o financijama

Financijska regulatorna tijela EU i Velike Britanije nastavit će suradnju i nakon Brexita

Financijske vlasti EU i Ujedinjenog Kraljevstva nastavit će nadzirati financijske institucije i razmjenjivati informacije, čak i ako dođe do Brexita bez dogovora
Financijska četvrt Londona
 Henry Nicholls / REUTERS

Institucije za nadzor financijskog tržišta iz EU i Ujedinjenog Kraljevstva dogovorile su nastavak nadzora pružanja financijskih usluga i razmjenu informacija i nakon što Velika Britanija napusti EU-blok.

Riječ je, prema pisanju stranih medija, o dva ključna memoranduma o razumijevanju, koje su sklopili Europska agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) i britanska Agencija za financijski nadzor (FCA). Cilj je sporazuma da se omogući suradnja između EU i Velike Britanije u nadzoru financijskih tržišta i nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, makar se Brexit odvio i bez postizanja dogovora. Sporazum, među ostalim, omogućuje nadzor fondova i njihovih ulaganja, potom suradnju klirinških depozitarnih društava i razmjenu informacija, koje su važne za donošenje odluka financijaša.

Sporazum će omogućiti i da regulatorna tijela EU dobivaju informacije o kretanjima na financijskom tržištu Velike Britanije, što je od velike važnosti uzme li se u obzir važnost londonskog Cityja u financijskom svijetu. Ista prava imat će i britanska tijela kada je riječ o financijskom tržištu EU. Krajnji je cilj sporazuma, ističu u Londonu i Bruxellesu, spriječiti poremećaje na financijskim tržištima, do kojih bi moglo doći nakon što Otok napusti EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:02