Sporazum o financijama

Financijska regulatorna tijela EU i Velike Britanije nastavit će suradnju i nakon Brexita

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.2.2019. u 15:23

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.2.2019. u 15:23

People walk by the River Thames across from the financial district of London, Britain, September 23, 2018. Picture taken September 23, 2018. To match Exclusive BRITAIN-EU/CITY REUTERS/Henry Nicholls - RC154387CF50
Henry Nicholls / REUTERS

Financijska četvrt Londona

Institucije za nadzor financijskog tržišta iz EU i Ujedinjenog Kraljevstva dogovorile su nastavak nadzora pružanja financijskih usluga i razmjenu informacija i nakon što Velika Britanija napusti EU-blok.

Riječ je, prema pisanju stranih medija, o dva ključna memoranduma o razumijevanju, koje su sklopili Europska agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) i britanska Agencija za financijski nadzor (FCA). Cilj je sporazuma da se omogući suradnja između EU i Velike Britanije u nadzoru financijskih tržišta i nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, makar se Brexit odvio i bez postizanja dogovora. Sporazum, među ostalim, omogućuje nadzor fondova i njihovih ulaganja, potom suradnju klirinških depozitarnih društava i razmjenu informacija, koje su važne za donošenje odluka financijaša.

Sporazum će omogućiti i da regulatorna tijela EU dobivaju informacije o kretanjima na financijskom tržištu Velike Britanije, što je od velike važnosti uzme li se u obzir važnost londonskog Cityja u financijskom svijetu. Ista prava imat će i britanska tijela kada je riječ o financijskom tržištu EU. Krajnji je cilj sporazuma, ističu u Londonu i Bruxellesu, spriječiti poremećaje na financijskim tržištima, do kojih bi moglo doći nakon što Otok napusti EU.