Slaba prodaja

Fina: Internet i trgovački lanci uzeli posao malim prodavačima dječjih igara i igračaka

U Hrvatskoj su lani poslovale 22 tvrtke koje se bave maloprodajom igara i igračaka

Kriza u trgovini igrama i igračkama zahvatila je i hrvatsko tržište. Dok se, naime, prodajom igara i igračaka u specijaliziranim trgovinama u Hrvatskoj 2014. bavilo 28 poduzetnika, do kraja prošle godine ta brojka smanjila se na 22 tvrtke, ili za više od petine, pokazuje nova analiza Fine o maloprodaji igara i igračaka u Hrvatskoj.

U istom se razdoblju znatno smanjio i broj zaposlenih u toj branši. U 2014. godini u maloprodaji igara i igračaka u specijaliziranim prodavaonicama radilo je 305 radnika, a lani samo 119. Radi se o smanjenju broja zaposlenih za više od 60 posto, pokazuju podaci Fine.

Velik pad zabilježili su i prihodi tvrtki koje se bave prodajom igara i igračaka. Dok su 2014. godine ukupni prihodi tih tvrtki premašili 103,2 milijuna kuna, u prošloj su godini iznosili manje od 41,1 milijuna kuna, što je smanjenje za preko 60 posto. No, sličan pad imaju i ukupni rashodi: 2014. godine iznosili su oko 111,2 milijuna kuna, a lani, prema Fininim podacima, nešto manje od 40,7 milijuna.

"Trgovina na malo igrama i igračkama je u krizi, što je dijelom uzrokovala konkurencija, internetske trgovine, trgovački i diskontni lanci", ocjenjuje se u analizi Fine.

Ipak, dobra je vijest da branša maloprodaje igara i igračaka u specijaliziranim trgovinama posljednjih godina posluje pozitivno. Naime, dok su 2014. godine tvrtke iz tog sektora poslovale s manjkom većim od 8,6 milijuna kuna, prošlu su godinu, prema podacima Fine, zaključile s neto dobiti od 349.000 kuna. Djelatnost maloprodaje igara i igračaka i inače od 2015. posluje s plusom.

Porasle su i prosječne mjesečne neto plaće u branši, iako su one još daleko od prosječnih plaća u zemlji. Tako je lani, prema podacima Fine, prosječna plaća u maloprodaji igara i igračaka iznosila 3.161 kunu, dok je 2014. iznosila 2.904 kune.

Gašenjem svojedobno vodećih igrača u branši, tvrtki one2play i one2play maloprodaja, lidersku poziciju preuzeo je zagrebački Eurom Denis maloprodaja, čiji su prihodi u 2017. godini iznosili 27,5 milijuna kuna. U toj je tvrtki lani radio 71 zaposlenik, što je više od ukupnog broja zaposlenih u toj djelatnosti. Ta je tvrtka godinu zaključila s dobiti od 84.000 kuna, pokazuju podaci Fine. Osim Eurom Denis maloprodaje, značajni igrači u maloprodaji igara i igračaka su i Inteks promet iz Zagreba, zatim Kvorum iz Novalje, pa Ludum iz Zagreba i Toys 4 Us iz Posedarja.

Inače, u djelatnosti trgovine na malo igara i igračaka u Hrvatskoj je lani bilo 20 mikropoduzetnika i dva mala poduzetnika. Mali poduzetnici u toj branši lani su iskazali neto dobit od 268.000 kuna, dok su mikropoduzetnici godinu zaključili s plusom od 81.000 kuna, zaključuje se u analizi Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05