Prodaja automobila u padu

Europski proizvođači automobila 'povukli ručnu' - u 2019. neće biti rasta, već pad prodaje

Iz Udruženja autoindustrije ističu kako je 19 od 28 članica EU uključeno u autoindustriju
Ilustracija
 Damir Krajač / Hanza Media

Na europskom tržištu ove godine biti će prodano oko 15 milijuna novih osobnih automobila što će predstavljati pad prodaje za jedan posto u odnosu na prošlu godinu, najavljeno je na Skupštini Udruženja europskih proizvođača automobila (ACEA) u Bruxellesu.

- Riječ je o normalnoj stabilizaciji tržišta prodaje osobnih automobila uslijed usporavanja tempa rasta tržišta posljednjih godina, napetosti oko Brexita i ukupnih makroekonomskih kretanja u EU - komentirao je generalni tajnik ACEA-e Erik Jonnaert.

Najnovije prognoze ACEA-e o ovogodišnjim kretanjima na tržištu opreznije su od prethodnih koje su najavljivale daljnji rast prodaje automobila. Iz Udruženja europskih proizvođača automobila napominju kako prodaja vozila uvijek prati ukupna ekonomska kretanja, a ekonomija EU, podsjećaju, usporava u nekoliko posljednjih kvartala.

U prilog ocjeni da kretanja u autoindustriji prate ukupne ekonomske trendove u EU, u ACEA-i navode kako autoindustrija na Starome kontinentu zapošljava 13 milijuna i 800 tisuća radnika, što je 6,1 posto ukupnog broja svih zaposlenih u EU te 11,4 posto zaposlenih u industriji u Uniji.

Iz Udruženja autoindustrije ističu kako je čak 19 od 28 članica EU uključeno u autoindustriju Unije koja obuhvaća ukupno 229 tvornica. Napominju i kako postoji snažna povezanost proizvođača EU te se dijelovi za automobil proizvode na jednome, a spajaju na drugome kraju Unije.

Prema najnovijim podacima ACEA-e, najviše radnika u autoindustriji zapošljavaju Njemačka (870 tisuća radnika), Francuska (223 tisuće), Poljska (203 tisuće), Velika Britanija (186 tisuća) i Rumunjska, čija je autoindustrija dosada otvorila 185 tisuća radnih mjesta.

- Ne treba ni spominjati da će sve dodatne barijere, troškovi ili kašnjenja kao rezultat Brexita predstavljati ozbiljnu prijetnju za radna mjesta i rast u autoindustriji, kako u Velikoj Britaniji, tako i u EU - upozorio je Erik Jonnaert.

Iz europskih tvornica automobila lani je na tržište izbačeno 19 milijuna i 200 tisuća osobnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:28