Novi projekt

Europska unija okuplja klastere na zajedničku proizvodnju opreme za zaštitu od COVIDA-19

Platforma za ponudu i potražnju klastera je na stranici www.clustercollaboration.eu
Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX

Da se Europska unija sprema na dugotrajnu borbu protiv koronavirusa svjedoči i novopokrenuta internetska platforma pod nazivom 'Poveži, Riješi, Spasi' za industrijske klastere u Uniji kako bi se ostvarila zajednička europska proizvodnja potrebne robe i opreme za zaustavljanje širenja spomenute bolesti i saniranje posljedica epidemije.

- Putem ove web stranice podržavamo napore industrijskih klastera za suočavanje s izazovima koje je postavila epidemija COVID-19 u Europi. Preko 1100 ponuda kompanija već je poslano Europskoj komisiji putem klastera uz podršku Europskog saveza klastera – navode organizatori platforme iz Programa Europske unije za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME).

Platforma se nalazi na web stranici www.clustercollaboration.eu i nudi, među ostalim, potražnju javnih institucija diljem Europske unije za robama i opremom za borbu protiv koronavirusa, pozive tvrtkama na suradnju u proizvodnji spomenute opreme, razmjenu informacija o cijenama nabavnog materijala, tržištima na kojima se mogu nabaviti repromaterijal, poticajima koji se nude za proizvodnju i novostima u pripadajućim tehnologijama pripreme i obrade materijala.

I članice Zajednice klastera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koja okuplja 460 tvrtki u 65 klastera uključene su, potvrđeno nam je u HGK, u spomenutu platformu.

- Platforma je vrlo korisna, učinkovita i svrsishodna. Jedan od naših klastera, Inteligentna energija, ušao je putem platforme u suradnju na tri projekta s partnerima iz EU među kojima je i suradnja s španjolskom platformom Copernic vezana za zaštitu od konoravirusa – naveli su nam u Komori.

Jedna od većih narudžbi koja je osvanula na spomenutoj platformi, primjerice, dolazi iz francuske Vlade koja potražuje dvije vrste maski za zaštitu od koronavirusa. U jednoj grupi narudžbe su maske za državne službe koje u radu s građanima koriste zaštitu, a u drugoj su maske za opću uporabu. Francuska Vlada objavila je kako testira ponuđene maske i nakon što odabere proizvode koji zadovoljavaju tražene medicinske uvjete, objaviti će poziv tvrtkama na suradnju u proizvodnji maski i naručene količine.

Da narudžbe putem ove platforme nisu vezane samo za tekstilnu industriju svjedoči oglas konzorcijuma Amable koji okuplja europske institute i kompanije uz potporu Europske komisije, u kojem se nude poticaji za ideje proizvodnje potrebne opreme u proizvodnji opreme za borbu protiv koronavirusa u 3D print tehnologiji.

U Španjolskoj, jednoj od članica EU s najvećom smrtnosti od koronavirusa, u organiziranje proizvodnje medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa uključio se klaster automobilske industrije u Madridu koji je na spomenutoj platformi pozvao tvrtke koje se mogu uključiti u proizvodnju maski, naočala, odijela i druge opreme da pošalju svoje ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:17