Rast potrošnje

Europska unija lani je uvezla čak tri milijuna tona kave, najviše je otišlo u Njemačku

Najviše kave uvoze Nijemci i Talijani, pokazuju podaci Eurostata
Ilustracija
 Dragan Matić / Hanza Media

Europska unija je lani uvezla gotovo tri milijuna tona kave, a ukupna vrijednost uvezene kave dosegla je vrijednost od 8,8 milijardi eura, pokazuju novi podaci euro-statistike.

Riječ je o pet posto većem uvozu kave nego prije 10 godina. Već i taj podatak pokazuje u kojoj je mjeri kava omiljeno piće Europljana.

Među članicama Unije, najveći uvoznik kave u 2017. godini bila je Njemačka. Uvezena količina kave u najveću ekonomiju zone eura i EU u cjelini lani je dosegla 1,1 milijun tona, što znači da je samo Njemačka kupila 37 posto svih količina kave koje su iz trećih zemalja ušle na područje EU-a. Slijedi Italija, s uvezenih 552.000 tone kave, ili 19 posto cjelokupne količine kave uvezene u EU. Veliki uvoznici kave u EU-klubu su i Belgija, koja je lani uvezla 268.000 tona, zatim Španjolska, s uvozom od 239.000 tona i Francuska, koja je lani uvezla 217.000 tona kave, te Ujedinjeno Kraljevstvo, s uvozom kave u količini od 161.000 tona.

Sukladno svojoj veličini, odnosno malom tržištu, Hrvatska se i po uvozu kave svrstala u donji dio ljestvice EU-a. To, međutim, ne znači da je kava u nas manje popularna nego u ostatku EU-a. Naprotiv, po uvezenim količinama kave Hrvatska je lani bila ispred Irske, Cipra, Latvije, Mađarske, Slovačke, Litve i Luksemburga, pokazuju podaci Eurostata.

Veći dio količina uvezene kave u EU dolazi iz dvije zemlje - Brazila i Vijetnama. Iz Brazila je lani na tržište EU-a uvezeno ukupno 840.000 tona kave, što je 29 posto ukupne količine kave uvezene u EU, dok je iz Vijetnama EU uvezla 627.000 tona, ili 23 posto ukupne količine uvezene kave. Među zemljama iz kojih EU u većim količinama uvozi kavu su i Honduras, Kolumbija, Uganda, Indija, Indonezija i Peru, zaključuju u Eurostatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:55