Nova pomoć

EBRD osigurala dodatnih 210 milijuna eura za nastavak gradnje autoceste Ploče -Budimpešta

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.5.2019. u 16:07

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.5.2019. u 16:07

Split, 181013.
Radovi na brzoj cesti od Klisa do Solina gdje se gradi novi cetverotracni trak. Trenutno postoji isti takav trak u smjeru Klis Solin koji se do sad koristio za oba smjera te ce se dovrsetkom nove ceste promet odvijat visetracnom cestom u oba smjera.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX

Radovi na autocesti, ilustracija

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurat će dodatnih 210 milijuna eura za nastavak gradnje autoceste na dijelu koridora Vc između Budimpešte i Ploča koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o tome u četvrtak su u Sarajevu potpisali predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

Ovaj kredit namijenjen je gradnji 14 kilometara zaobilaznice oko Doboja, koja bi ujedno trebala biti povezana s autocestom već izgrađenom od tog grada do Bosanske Gradiške.

BiH je do sada izgradila oko 130 kilometara autoceste na pravcu koridora Vc, koji kroz tu zemlju prolazi u dužini od oko 330 kilometara. Trenutačna je projekcija kako bi gradnja svih preostalih dionica trebala biti dovršena do 2030. godine.

Gradnja cjelokupne autoceste stajat će oko četiri milijarde eura, a dosad je u to investirano nešto više 1,1 milijarde i to kreditima koje su osigurali EBRD, Europska investicijska banka (EIB) te Kuvajtski fond za razvoj.

Predsjednik EBRD-a Chakrabarti je tijekom ceremonije potpisivanja ugovora kazao kako je to dokaz opredijeljenosti banke da pomogne Bosni i Hercegovini kao i drugim državama zapadnog Balkana u izgradnji infrastrukture, ali i osigura potporu usvajanju europskih standarda i regulativa.

EBRD je do 1996. godine, kada je počela djelovati u BiH, u tu zemlju uložila 2,3 milijarde eura kroz 160 različitih projekata.

Ove godine u Sarajevu je održana i godišnja skupština EBRD-a na kojoj su guverneri država-dioničara odobrili plan investiranja oko 10 milijardi eura kreditnih sredstava na tri kontinenta, pri čemu su potvrdili kako zapadni Balkan ostaje prioritetno područje njihovih financijskih operacija.