Produljen rok

Država prima zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita i nakon 30. ožujka

Do 30.ožujka Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama stiglo 309 zahtjeva
Otvorene su ponude za subvencionirene stambene kredite
 Željko Puhovski / CROPIX

Mlade obitelji zainteresirane za državne subvencije na stambene kredite mogu Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) podnositi zahtjeve i nakon 30.ožujka kao prvotno zamišljenog roka, objavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Poštujte upute Stožera i čuvajmo jedni druge, a prijavu za subvencije prilagodit ćemo trenutnoj situaciji. Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da se predaju svi zahtjevi, a sredstva će biti osigurana za sve koji predaju valjane zahtjeve – poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Do 30. ožujka APN je zaprimio 309 zahtjeva za subvencije, a zbog situacije uzrokovane koronavirusom Agencija je bankama dala mogućnost da zahtjeve dostave i elektronskim putem. Uz to, potpredsjednik Štromar apelira na građane da ne forsiraju odlaske u banke jer će, ističe, biti vremena za obaviti sve.

- Svjestan smo da je dio građana koji su sada htjeli predati zahtjev trenutno u samoizolaciji. Ne brinite, odradite karantenu i po potrebi liječenje i sve ćete stići obaviti kad se situacija smiri – upozorio je potpredsjednik Vlade.

Građani koji ne uspiju podnijeti zahtjeve za državne subvencije tijekom tekućeg roka, moći će to ostvariti u rujnu ove godina kada, potvrđeno je u Ministarstvu, ide novi rok za prikupljanje zahtjeva. Dosada je državnim subvencioniranjem stambenog zbrinjavanja obuhvaćeno 9410 obitelji, a u njima je, prema podacima Ministarstva, rođeno 1275 djece.

Uvjeti prijave za subvencije nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:22