Revizija za velike tvrtke

Država objavila naputak za sporne 'dvostruke' revizije tvrtki, dva revizora za isti novac

Tvrtke s obvezom dvostruke revizije poslovanja, moći će angažirati zajednicu ponuditelja
Vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Atlantic grupa na Ustavnom sudu pokušala srušiti od ove godine uvedenu obvezu provođenja dvostruke revizije poslovanja žaleći se na diskriminaciju, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva izdali su naputak o provođenju te sporne revizijske obveze.

Prema smjernicama dvaju ministarstava, kompanije ne moraju angažirati dvije revizorske tvrtke koje će odvojeno obaviti reviziju i tako si napraviti dodatni, dvostruki trošak, na što se u ustavnoj tužbi požalila i Atlantic grupa.

- Obveza je naručitelja nabaviti revizorske usluge od najmanje dva neovisna revizorska društva koja će istovremeno, zajednički provoditi zakonsku reviziju pri čemu revizorska društva dijele rad između sebe kako ne bi došlo do dupliciranja poslova te će u konačnici podnijeti zajedničko revizorsko izvješće – navodi se u preporuci dvaju ministarstava.

Drugim riječima, tvrtke koje su obvezi naručiti dvostruku reviziju poslovanja, moći će jednim ugovorom angažirati zajednicu ponuditelja od dvaju ili više revizorskih društava koje će podijeliti posao, što znači da ne bi bilo dodatnih troškova za naručitelja.

Sporne odredbe Zakona o reviziji koje su stupile na snagu početkom ove godine unijele su obvezu tvrtkama s više od 5000 zaposlenih i(li) aktivom većom od pet milijardi kuna angažiranja najmanje dva, umjesto dosadašnjeg jednog revizora. Riječ je o novini koju je Vlada uvela pod očitim utjecajem financijskog sloma Agrokora koji je godinama angažirao jednu te istu revizorsku kuću, prikrivajući stvarno stanje poslovanja.

Budući su spornim odredbama od naručivanja dvostruke revizije izuzete tvrtke kojima je matična tvrtka u inozemstvu, Atlantic grupa podnijela je zahtjev Ustavnom sudu da se taj dio Zakona o reviziji stavi izvan snage zbog diskriminacije među obveznicima zakona.

Ustavni sud odbacio je zahtjev Atlantic grupe ocijenivši kako Vlada nije povrijedila ustavne vrednote izuzimajući od dvostruke revizije tvrtke kojima je 'matica' u inozemstvu. Sud je dao za pravo državi da popis tvrtki od javnog interesa koje su obvezane dvostrukom revizijom pravi prema svojim kriterijama.

Atlantic grupa požalila nam se da bi joj ugovaranje dvaju međusobno odvojenih revizija, s dvije tvrtke, moglo poskupiti godišnje poslovanje za oko milijun kuna. Budući su obveznici pooštrenih odredbi Zakona o reviziji brojne tvrtke u državnom vlasništvu poput HEP-a ili Hrvatske pošte koje reviziju moraju naručivati i u skladu s Zakonom o javnoj nabavi, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstvo izdale su spomenuti naputak javnim poduzećima za provođenje javne nabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28