Novac daje HT

Donacijski program Generacija Next započeo edukacijom više od 50 mentora mladih STEM-ovaca

Edukacijom mentora počinje praktična faza HT-ovog programa kojim potiče STEM projekte za mlade
Generacija Next
 HT // PRESS

Hrvatski Telekom svojim je donacijskim programom Generacija Next uložio gotovo milijun kuna u razvoj projekata koji uključuju primjenu znanja iz STEM područja.

Edukacijom mentora počinje praktična faza HT-ovog programa kojim teleoperater potiče mlade na usvajanje novih znanja i realizaciju praktičnih projekata iz STEM područja, a do kraja školske godine realizirat će se 39 odabranih projekata iz kategorije Digitalne inovacije uz tehnologiju interneta stvari (IoT). Radionice su namijenjene za više od 50 mentora koji će tako steći dublji uvid u primjenu IoT kroz edukacijsku platformu Arduino, a odvija se ovog tjedna u Zagrebu, Rijeci, Puli, Daruvaru i Osijeku.

- Super mi je ova inicijativa. Imamo dva projekta, Rasvjeta u teglici marmelade i Model pametne učionice. U sklopu prvog reciklirat ćemo stare staklenke od džema i napraviti lustere s diodama i LED žaruljama i ukrasit ćemo ih raznim simbolima, poput onih za društvene mreže i slično, a u sklopu projekta Modela pametne učionice modernizirat ćemo našu informatičku učionicu. Super je što smo dobili kompletnu opremu i routere koji nam napokon omogućuju bežični internet, a i to nam sve ostaje nakon završetka projekata pa ćemo moći i kasnije raditi s učenicima na projektima van samog programa – oduševljena je Maja Mačinko Kovač, jedna od mentorica koja sudjeluje u edukaciji Hrvatskog Telekoma.

Točnije, HT pruža opremu i financijsku podršku za projekte, kako nam je objasnio Paolo Zenzerović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), dok je IRIM-ova zadaća educirati mentore.

- Očekuje se sudjelovanje 500-njak đaka, a početkom svibnja u Zagrebu ćemo imati i izložbu svih ovogodišnjih projekata - ispričao nam je Zenzerović.

Uz projekte iz kategorije Digitalne inovacije uz IoT, odabrano je i pet projekata iz kategorije Istraživački znanstveni projekti, a HT-ov donacijski program ove godine s ukupno 900.000 kuna podržava razvoj projekata kojima se potiče primjena znanja iz STEM područja.

- Ponosna sam što smo prva kompanija koja je prepoznala važnost poticanja STEM edukacije, a programom Generacija Next nastavljamo poticati STEM revoluciju u Hrvatskoj. Institucijama čije je projekte odabrao ugledni stručni žiri osiguravamo mentorstvo kako bi uspješno realizirali svoje ideje, a u svibnju planiramo veliku izložbu realiziranih učeničkih radova - izjavila je Nina Išek Međugorac, predsjednica žirija i direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

HT je svoj donacijski program Generacija Next pokrenuo još 2004. te je s gotovo 10 milijuna kuna podržao ostvarivanje oko 300 projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:13