U tijeku restrukturiranje

Dogus grupa otvara hotel Marasku do 2021., ali nije sigurno da će im Hyatt biti partner

Još je neizvjesno hoće li im partner biti najavljivani slavni hotelski brend Hyatt
Budući Hotel Maraska na mjestu nekadašnje tvornice u Zadru
 Luka Gerlanc / CROPIX

Hotel Maraska u Zadru, neslužbeno doznaje Jutarnji list, bit će prva investicija Dogus grupe u Hrvatskoj nakon što tvrtka okonča postupak restrukturiranja započet u Turskoj, no još je neizvjesno hoće li im partner biti najavljivani slavni hotelski brend Hyatt ili će investitori na kraju ipak morati potražiti alternativu.

Zaokružiti projekt

Ovaj je hotelski operater, naime, u projekt hotela Maraska u Zadru, između ostaloga, odlučio ući zbog činjenice da ga je turski investitor planirao “zaokružiti” i kupnjom marine, no kako natječajni postupak za preuzimanje marine, koji traje već četiri godine, nikako da se primakne kraju, izgledno je da će Dogus grupa Hyatt morati izvijestiti o promjeni planova.

- U Dogusu više malotko vjeruje da će za prodaju marine biti odabrana turska ponuda iako je bila najizdašnija, no čak i ako ne bude marine, tvrtka će nakon okončanja restrukturiranja ići u gradnju hotela. Izgledno je da će se cijeli projekt morati nešto mijenjati, a određeni će dijelovi iz njega ispasti, pa sada treba vidjeti hoće li Hyatt pristati na drugu verziju koncepta - neslužbena su promišljanja iz kruga ljudi bliskih investitorima koji i dalje vjeruju da će hotelskog operatera uspjeti zadržati i uz nešto izmijenjeni projekt.

Sve dozvole za početak radova na Maraski su pripremljene, no u grupaciji su složni da značajnijih investicija nema dok se ne dovrši restrukturiranje tvrtke u Turskoj. Tamo Dogus grupa pregovara s bankama o uvjetima reprogramiranja kredita koji su većinom ugovoreni u stranim valutama, a završi li se to do kraja godine, kako očekuju, stići će i prve službene informacije o planovima za Hrvatsku. Spekulacije koje su se posljednjih tjedana pojavile u medijima - a to je da Dogus grupa rasprodaje imovinu u Hrvatskoj - već su službeno otklonili, no Jutarnji neslužbeno doznaje kako je Dogus u lipnju ove godine doista dobio izdašnu ponudu za partnerstvo u hotelima na području Madrida, Rima, Cipra i Dubrovnika, no kako pregovori između dviju strana na kraju nisu urodili dogovorom.

Preustroj

Kako će restrukturiranje grupe u Turskoj utjecati na poslovanje u Hrvatskoj, ovisit će i o uvjetima koje će Dogusu nametnuti banke. Tvrtka je na području Hrvatske od 2009. do danas uložila 250 milijuna eura te zaposlila 350 domaćih radnika, a u zemlju su prvi put ušli akvizicijom D-Marin Mandaline u Šibeniku, D-Marin Dalmacije u Sukošanu te D-Marin Borika u Zadru.

U portfelju kompanije su i šibenski hotel D-Resort te ekskluzivni boutique hotel Villa Dubrovnik, a hotelske operacije trebao je zaokružiti i zadarski hotel Maraska, koji je, prema najavama iz 2016., vrata gostima prvi put trebao otvoriti na ljeto 2019.

Ugovori s izvođačima radova, jednom domaćom građevinskom tvrtkom, bili su praktički pred potpisivanjem, no kako odluka o prodaji marine nije stizala, radovi nisu započeti, pa je najizgledniji novi datum za otvaranje izmijenjenog projekta hotela Maraska sada pomaknut na ljeto 2021. .

Uz to, Dogus grupa je sredinom siječnja započela i investiciju na obnovi Marine Borik, u koju bi trebalo ukupno biti uloženo dva milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:11