Probijen rok

DKOM prekasno deblokirao: Zdanje SEECEL-a neće biti gotovo za naše predsjedanje EU

Velebno zdanje SEECEL-a na čak 17.000 kvadrata trebalo je biti u funkciji još 2016.
Zdanje SEECEL, render
 MINGO

Gradnja sjedišta Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih inicijativa (SEECEL) na zagrebačkoj Kajzerici vrijednog blizu 40 milijuna eura, u kojem se trebala odvijati glavnina događanja za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, može se nastaviti nakon što je pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave u utorak povučena žalba na jedan od pripadajućih javnih natječaja.

Velebno zdanje SEECEL-a što se prostire na čak 17 tisuća kvadrata uredskog, ugostiteljskog i smještajnoj prostora trebalo je biti u funkciji još sredinom 2016., pa je rok dovršetka zbog poslovnih poteškoća u koje je upao izvođač radova Zagrebgradnja pomaknut za početak 2018., no gradnja i opremanje zdanja nisu dovršeni do dana današnjeg.

Kao jedan od razloga kašnjenja dovršetka projekta SEECEL-a, investitor Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta navodilo je i stalne žalbe koje je pred DKOM-om potezao dio sudionika pripadajućeg javnog natječaja.

Jednu od žalbi, na natječaj za nadzor gradnje zgrade SEECEL-a, podnijela je 18. ožujka ove godine zagrebačka tvrtka PDM Savjetovanje, ali su 1. travnja, prema odluci DKOM-a, povukli žalbu. Tako je Ministarstvu gospodarstva otvoren put dovršiti taj, ali i natječaj za novog izvođača radova na dovršetku SEECEL-a.

Nakon što je raskinut ugovor sa Zagrebgradnjom, koja se obvezala izgraditi zgradu za 155 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva traži novog izvođača radova kojemu je spremno platiti 42 milijuna kuna za dovršetak radova. Zasebni su natječaji za opremanje zgrade, a čitava investicija popela se s početnih 30 milijuna eura na 37 milijuna i 900 tisuća eura s otvorenom mogućnošću dodatnog povećanja cijene.

Budući da je u važećem natječaju za izvođača radova na SEECEL-u predviđen rok gradnje od sedam mjeseci, malo je vjerojatno da će kompleks na Kajzerici biti spreman preuzeti događanja i goste 1. siječnja iduće godine kada Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:06