Novac.hr

Dionice 'Gorenja' 'podivljale' nakon najave preuzimanja: I neki u Hrvatskoj 'trljaju ruke'

U 'Gorenju' je fond 'PBZ&CO' koji je dionice kupovao po 5,5, a sada im je cijena 12 eura
Tvornica Gorenja u Velenju
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Potvrda dioničara 'Gorenja' da im je kineska korporacija 'Hisense' spremna ponuditi 12 eura za njihove dionice, izazvala je na Ljubljanskoj burzi skok vrijednosnice 'Gorenja' za čak 62 posto u prvim satima današnjeg trgovanja. Jučerašnje trgovanje 'Gorenje' je zaključilo s cijenom od 6,8 eura za dionicu, da bi nakon objave o ponudi Kineza cijena danas vrlo brzo skočila na 11 eura.

- Malo tko je očekivao ovakvu ponudu – priznao je za slovensko 'Delo' Matej Tomažin iz udruge malih dioničara 'Gorenja', podsjećajući kako su mali dioničari upozoravali da je cijena dionice kompanije podcijenjena na tržištu kapitala. U toj ocjeni mali dioničari 'Gorenja' rukovodili su se, među ostalim, ponudom od milijardu dolara koju je 'Hisense' dao za slovenskog proizvođača igračaka 'Outfit seven'.

Procjenjuje se da će 'Hisense' otkupiti više od polovice kapitala 'Gorenja' i u otkup uložiti oko 300 milijuna eura. Riječ je o kineskom proizvođaču bijele tehnike i elektronike s godišnjim prihodima između 15 i 20 milijardi eura.

Od burzovne 'erupcije' tvornice iz Velenja profitirat će i mnogi u Hrvatskoj. Vlasnik 2,2 posto kapitala 'Gorenja', naime, mirovinski je fond 'PBZ&Croatia Osiguranje' koji je, prema dostupnim podacima, dionice velenjske kompanije kupovao po cijenama između 5,5 i 6,3 eura za komad. Prema tome, u ovom slučaju 'PBZ&Croatia Osiguranje' osigurao je zaradu od sto posto za svoje članove.

- Fond 'PBZ&Croatia Osiguranje' u 'Gorenje' su privukle informacije da će biti preuzimanja kompanije tijekom 2016. i 2017.. U prvom navratu preuzimanje se nije ostvarilo, ali sada je ono vrlo izgledno tako da im je odluka bila ispravna. Ako Kinezi dadu javnu ponudu, fond može dionice prodavati na burzi, ali može to učiniti i na tzv.sekundarnom tržištu uoči službenog početka trgovanja na burzi – kazao nam je jedan od sudionika na tržištu kapitala, dobro upoznat s ulaganjima domaće fondovske industrije. Naš sugovornik, koji nam je zbog prirode posla koji obavlja ponudio neslužbeni komentar, ne dvoji da će 'PBZ&CO' iskoristiti priliku i prodati dionice 'Gorenja' ako dođe do javne ponude.

U konkurenciji 'Hisensa' za preuzimanje 'Gorenja' bile su još dvije kineske tvrtke, 'Hefei Meiling' te 'Hisense Electric'. Velenjska tvornica bijele tehnike u pronalasku strateškog partnera koristila je konzultantske usluge 'Rothschild'.

Prošlu poslovnu godinu 'Gorenje' je zaključilo s prihodom od milijardu i 310 milijuna eura, zabilježivši rast od četiri posto u odnosu na 2016.. Lanjska dobit tvrtke iz Velenja koja u više zemalja zapošljava deset tisuća i 600 radnika, je milijun i 200 tisuća eura, a ovogodišnji planirani rast prihoda postavljen je na razinu od deset posto.

Zbog značaja 'Gorenja' za slovensko gospodarstvo, u Sloveniji se mogu čuti procjene kako 'Hisense' neće jednostavno doći do željenog većinskog paketa vlasništva u 'Gorenju'. Slovenski mediji prenose strahove iz tamošnjih političkih krugova kako 'Gorenje' Kinezima predstavlja samo polugu za ulazak na europske tržište.

U Sloveniji se spekulira i kako su neki povjerljivi podaci iz 'Gorenja' došli u ruke 'Hisensa' što objašnjava visinu njihove ponude. Nisu usamljeni ni komentari kako je sređivanje slovenskih javnih financija pod pritiskom iz Bruxellesa vođeno pod parolom kako je država loš vlasnik poduzeća, a sada se 'Gorenje' prodaje 'Hisensu' koji je u većinskom vlasništvu kineske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51