Glavna skupština

Dioničari Kraša dobit će dividendu od 10 kuna, donijeli i odluku o dokapitalizaciji

Temeljni kapital će se povećati zaq najmanje 25 milijuna, a najviše 50 milijuna kuna
Zgrada Kraša u Zagrebu
 Darko Tomas / CROPIX

Dioničari Kraša dobit će dividendu u iznosu od 10 kuna po dionici, koja će im biti isplaćena 26. rujna, odlučila je danas Glavna skupština Kraša.

Kraš je prošlu godinu zaključio s dobiti nešto manjom od 22,7 milijuna kuna. Dioničarima, među kojima je, prema podacima SKDD-a o vlasničkoj strukturi Kraša, pojedinačno najveći Mesna industrija Braća Pivac, s udjelom od 24,85 posto, usmjerit će se dio ostvarene dobiti iz prošle godine, a ostatak će se, kako stoji u priopćenju Kraša, rasporediti u zadržanu dobit.

U nizu odluka koje je danas donijela Glavna skupština Kraša izdvaja se i ona o dokapitalizaciji te tvrtke. Naime, temeljni kapital Kraša sada iznosi gotovo 549,5 milijuna kuna i podijeljen je na 1.373.621 redovnih dionica, pri čemu je nominalna vrijednost dionice 400 kuna. Odlukom Glavne skupštine ide se u povećanje temeljnog kapitala Kraša za iznos od najmanje 25 milijuna, a najviše 50 milijuna kuna, pa bi, nakon javne ponude novih redovnih dionica, temeljni kapital te tvrtke trebao, prema podacima iz poziva za Glavnu skupštinu, iznositi između oko 574,5 i 599,5 milijuna kuna, ovisno o interesu ulagača za novim dionicama Kraša. Pritom će se izdati najmanje 62.500, a najviše 125.000 novih dionica, čija će nominalna vrijednost također biti 400 kuna.

Upis novih dionica obavit će se kroz postupak javne ponude, i to u tri potencijalna kruga, s obzirom da će se svaki sljedeći krug provoditi samo ako u prethodnom krugu nisu upisane i uplaćene sve nove dionice, stoji u pozivu za Glavnu skupštinu. Pravo na upis novih dionica u prvom i drugom krugu imat će samo postojeći dioničari, dok će pravo na upis dionica u mogućem trećem krugu imati sve poslovno sposobne pravne i fizičke osobe, stoji u pozivu za Glavnu skupštinu.

Na današnjoj Glavnoj skupštini dioničarima je, priopćili su iz Kraša, podneseno i izvješće Uprave o stanju i poslovanju kompanije, izvješće Nadzornog odbora i izvješće revizora. Skupština je, dodaje se, dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, kojima se odobrava vođenje poslova i nadzor u prošloj godini.

Za obavljanje revizije u 2018. godini Skupština je izabrala revizorsku kuu BDO, zaključuje se u priopćenju s Glavne skupštine Kraša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42