Obiteljski biznisi

Deloitte: Hrvatsku čekaju krupne promjene u upravljanju obiteljskim tvrtkama

Deloitte je proveo istraživanje o obiteljskim tvrtkama u ukupno 52 države
Dražen Nimčević
 Duje Klarić / Hanza Media

U godinama koje dolaze, Hrvatskoj slijede brojne promjene u upravljanju obiteljskim tvrtkama, upozorava se u novom istraživanju konzultantske kuće Deloitte.

- Bit će zanimljivo promatrati za koji će se smjer odlučiti trenutni vlasnici, koji su svoje uspješne obiteljske biznise pokrenuli 90-ih godina prošlog stoljeća. Oni trebaju donijeti odluku hoće li poslovanje prepustiti mlađem naraštaju svoje obitelji ili će upravu prepustiti profesionalnom menadžmentu - ističe Dražen Nimčević, partner u Deloitteu za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Deloitte nije proveo istraživanje o obiteljskim tvrtkama samo u Hrvatskoj, nego u ukupno 52 države, i to na uzorku od 575 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika iz obiteljskih tvrtki ekosustave smatra prilikom za razvoj, no i dalje samostalno posluje, čak i kada se njihovi rukovoditelji jako otvorenima za suradnju. Štoviše, 89 posto ispitanika vjeruje kako su poslovni ekosustavi njihovim tvrtkama omogućili inovacije koje ne bi bili u stanju sami obaviti, no više od polovice ispitanika kaže da je rijetko ili nikada surađivala s drugim organizacijama po tom pitanju u zadnje tri godine. Zanimljivo je i da je pristup inovacijama, kako pokazuje istraživanje, jedan od glavnih razloga za donošenje odluke o preuzimanju druge tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:20