Novi otkazi

Danas će bez posla ostati čak 4.000 radnika General Motorsa, uskoro još toliko

Posrnuli proizvođač automobila ove će godine zatvoriti pet tvornica
Uplakane radnice GM-a u Oshawi, Kanada
 Carlos Osorio / REUTERS

U ponedjeljak će više od četiri tisuće osoba zaposlenih u General Motorsu ostati bez svog radnog mjesta, piše CNN, a do kraja veljače u planu su dodatnih četiri tisuće otkaza.

Dio je to već najavljenog 15-postotnog smanjenja radne snage kompanije, a posrnuli će proizvođač automobila ove godine zatvoriti četiri američke te jednu kanadsku tvornicu. Budući da ondje radi više od šest tisuća ljudi, njihova će zatvaranja rezultirati dodatnim gubicima radnih mjesta. Osim toga, prije samo dva mjeseca GM je već otpustio oko četiri tisuće radnika.

Sama je najava otkaza razbjesnila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je kompaniji zaprijetio oštrim sankcijama u obliku ukidanja subvencija. Doduše, Trumpa nisu naljutili otkazi, već zatvaranje tvornice u Ohiju, mjestu koje je u svojoj predizbornoj kampanji obećao oživjeti i vratiti radna mjesta u autoindustriju.

Prekidi proizvodnje posljedica su okretanja kupaca u Sjevernoj Americi s manjih na velike automobile poput terenaca i kamiona, koji trenutno čine 70 posto ukupne američke prodaje vozila. No, kako je objasnila Mary Barra, izvršna direktorica General Motorsa, ovim mjerama kompanija reagira na povećanje troškova, uključujući i nove carine na sirovine poput čelika.

Uz to, General Motors planira uštedjeti šest milijardi dolara do kraja sljedeće godine te investirati u novu generaciju automobila, odnosno u proizvodnju električnih i autonomnih vozila za koje se vjeruje da će potaknuti budući rast industrije, a u kompaniji razmišljaju i o razvoju svojevrsne taksi platforme poput Ubera ili Taxifya.

- Akcije koje poduzimamo danas nastavljaju našu preobrazbu kako bismo bili vrlo okretni, otporni te profitabilni, dajući nam tako fleksibilnost za ulaganja u budućnost - izjavila je Barra.

A ako je suditi prema najavama kompanije, GM se već “bacio na posao”. Naime, prošli su tjedan iz General Motorsa kazali kako će investirati 22 milijuna dolara u jednu od svojih tvornica u Tennesseeju gdje će se proizvoditi visokotehnološki V-8 motori. Novih radnih mjesta, naravno, neće biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:07