Rješavanje non-core imovine

Dalekovod za 115 milijuna kuna prodao vjetroelektrane mirovinskim fondovima

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.1.2019. u 10:54

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.1.2019. u 10:54

Bruska, 231111.
Iznad sela Bruska u zaledju Benkovca gradi se vjetropark s desetak vjetroturbina koje ce proizvoditi struju za domacinstva pola Zadarske zupanije. Radove izvode tvrtke Dalekovod i Siemens.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media

Ilustracija, vjetroturbine u čijoj je izgradnji sudjelovao Dlaekovod

Iz tvrtke Dalekovod u srijedu su izvijestili da su krajem prošle godine potpisali ugovore o prodaji dionica u svom društvu Dalekovod Professio, koja se bavi vjetroelektranama, ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna.

Tako dobiveni novac Dalekovod će iskoristiti da, u skladu sa sklopljenom predstečajnom nagodbom, 55 posto novca iskoristi za vraćanje duga prema Mezzanine vjerovnicima, a ostatak za nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja, financiranje obrtnog kapitala te upravljanje likvidnošću, kaže se u priopćenju, pri čemu se ne navodi s kojom tvrtkom su potpisani ti ugovori. Međutim, iz poslovnih se krugova neslužbeno može čuti da su kupci vjetrolektrana mirovinski fondovi, ali ne zna se točno koliko njih i koji točno.

Cilj je, kaže se, povećati operativne efikasnosti i profitabilnosti Dalekovoda. Dalekovod je, zaključuje se u priopćenju, objavljenom na internet stranici Zagrebačke burze, tom transakcijom postigao svoje glavne ciljeve: smanjenje financijskih obveza, kontinuitet izvršavanja obveza prema predstečajnoj nagodbi te daljnja provedba financijskog i operativnog restrukturiranja.

Cijena dionice Dalekovoda porasla je jutros na Zagrebačkoj burzi gotovo 4 posto, na 8,40 kuna.