Pali i prihodi

Dalekovod prvo tromjesečje završio s neto gubitkom od 11,8 milijuna kuna

Ukupni poslovni prihodi Dalekovoda iznosili su 205,8 milijuna kuna, što je 8 posto manje nego godinu dana prije
Arhiva
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Dalekovod je proteklo tromjesečje završio s neto gubitkom od 11,8 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za 6,5 milijuna kuna, pri čemu su prihodi pali, pokazuje financijsko izvješće te građevinske kompanije.

Ukupni poslovni prihodi Dalekovoda iznosili su u prvom tromjesečju ove godine 205,8 milijuna kuna, što je 8 posto manje nego godinu dana prije.

"To je posljedica smanjenja operativnih aktivnosti u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kako na inozemnim, tako i na domaćem tržištu", navodi se u izvješću.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su iznosili 198,06 milijuna kuna i smanjeni su za 6,9 posto na godišnjoj razini.

Ukupni poslovni rashodi Dalekovoda u prvom su tromjesečju iznosili 215,3 milijuna kuna i smanjeni su za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U izvješću se navodi kako je Dalekovod i u 2018., kao i u prethodnim godinama, nastavio s ispunjavanjem svih obveza koje su proizašle iz financijskog restrukturiranja.

"Tako je u 2018. vjerovnicima otplaćeno 29 milijuna kuna te je kumulativno u razdoblju od 2014. do 2018. godine Dalekovod vjerovnicima isplatio 350,3 milijuna kuna, čime nastavlja jačati povjerenje te graditi čvrste odnose sa partnerima", ističe se u izvješću.

Grupa Dalekovod ostvarila je u prvom tromjesečju ukupne poslovne prihode od 253 milijuna kuna, što je 11 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Neto gubitak Grupe iznosio je 21,9 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju bio 5,85 milijuna kuna.

Grupa namjerava nastaviti daljnju internacionalizaciju i rast prihoda od prodaje na inozemnim tržištima s primarnim fokusom na tržišta regije, Skandinavije, istočne Europe (Ukrajina i Gruzija), tržišta Jordana i Libanona te pojedina tržišta EU kao što su Poljska, Latvija, Slovenija i Njemačka, ističe se u izvješću.

Na tim tržištima, kako pojašnjavaju, prisutan je višegodišnji trend kontinuiranog ulaganja u obnavljanje i širenje energetske infrastrukture, što za Grupu predstavlja potencijal za dugogodišnju prisutnost u izvođenju projekata.

Iz Dalekovoda ističu kako su im strateške smjernice za buduće razdoblje fokus na rast prihoda, na efikasnost u izvedbi projekata i povećanje bruto marže, na snažnu orijentaciju na ugovaranje novih poslova na domaćem i ino tržištu kao i kadrovsko osnaživanje na svim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:37