Vrijedan posao

Coca-Cola preuzima jedan od vodećih svjetskih brendova kave i kreće na novo tržište

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

31.8.2018. u 11:13

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

31.8.2018. u 11:13

, Image: 307448201, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Coca-Cola je postigla konačan dogovor o preuzimanju Costa Limited, tvrtke osnovane 1971. godine u Londonu koja se razvila u jedog od vodećih svjetskih brendova kave, priopćili su iz kompanije. Costu će preuzeti od tvrtke Whitebread PLC, a transakcija je vrijedna 5,1 milijardi dolara. Time će Coca-Cola ojačati poziciju na tržištu kave u dijelovima Europe, Azije i Pacifika, Bliskog Istoka i Afrike sa snažnom perspektivom za daljnje širenje.

Osim brenda Costa, The Coca-Cola ovom akvizicijom dobiva i četiri  tisuće lokacija u maloprodaji s visoko osposobljenim baristima, diviziju s aparatima za kavu, raznim formatima kave za kućanstvo te najmoderniju pržionicu kave.

Costa je, inače, vodeći brend kave u Velikoj Britaniji te zamjetan rast, između ostalog, bilježi i u Kini, a njenom akvizicijom Coca-Cola proširuje znanje u poslovajnu s kavom, od lanca nabave, kontrole podrijetla do prodaje i distribucije.

Ova je akvizicija značajna i zatp što je globalno tržište kave fragmentirano te niti jedna kompanija sa svim formatima ne posluje na globalnoj razini.

S više od 500 različitih brendova, Coca-Cola je prisutna u više od 200 zemalja svijeta, a akvizicija Costa Limited, novi je korak u ostvarivanju strategije Coca-Cole kao kompanije koja nudi pića za svaku prigodu. Uz najpoznatije Coca-Coline gazirane napitke, neki od naših vodećih brendova diljem svijeta uključuju: napitke AdeZ na biljnoj bazi, zeleni čaj Ayataka, vodu Dasani, sokove Del Valle, Fantu, kavu Georgia, čajeve i kave Gold Peak, Honest Tea, sokove Minute Maid, sportske napitke Powerade, sokove Simply, obogaćenu i vitaminsku vodu, Sprite te kokosovu vodu Zico.

Prodavatelj Whitebread PLC će za transakciju tražiti odobrenje dioničara što se očekuje do sredine listopada. Transakcija je podložna odobrenjima tijela za tržišno natjecanje u Europskoj uniji i Kini.