Jedina ponuda

Češku vilu Vlada odlučila prodati poduzetniku iz Južne Afrike za 32,2 milijuna kuna

Južnoafrički poduzetnik želi da vila bude objekt koji će pridonijeti cijelom Visu
Češka vila i Philip Vermeulen
 Krešimir Žabec / Bogoljub Mitraković / Hanza Media

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da se "Češka vila" na Visu proda viškoj tvrtki Philip Vermeulen koja je jedina poslala pravovaljanu i potpunu ponudu u vrijednosti od 32,2 milijuna kuna, što je oko 80 tisuća kuna više od početne cijene.

Kako je istaknuo ministar državne imovine Goran Marić, Ministarstvo je 19. listopada prošle godine ponovilo natječaj za prodaju te nekretnine, s početnom cijenom od 32,12 milijuna kuna.

"Na natječaju je zaprimljena samo jedna ponuda, tvrtke Philip Vermeulen s ponuđenom cijenom od 32,2 milijuna kuna", kazao je Marić napominjući kako se kupac obvezuje da će na kupljenim nekretninama u roku od 36 mjeseci izgraditi građevine ugostiteljsko turističke namjene sukladno urbanističkom planu uređenja.

S kupcem će se, kako se navodi u obrazloženju odluke, zaključiti ugovor o kupoprodaji u kojem će se kupac obvezati na isplatu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, umanjenu za iznos od 1,6 milijuna kuna koji je uplaćen u korist državnog proračuna na ime jamčevine u postupku javnog poziva za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina.

Češka vila smještena je na poluotoku Sv. Juraj u gradu Visu. Tlocrtne je površine 296 četvornih metara, a može se rekonstruirati u hotel s 20 ležaja u okviru turističke zone površine 3,6 hektara za izgradnju turističkih smještajnih jedinica visoke kategorije i kapaciteta minimalno 100, a maksimalno 160 ležaja.

Vlada je odluku o prodaji Češke vile putem javnog natječaja donijela na sjednici 11. listopada, a ministar državne imovine Goran Marić tada je rekao kako se nada se da će biti zainteresiranih kupaca, procijenivši da bi investicija u hotel više kategorije mogla iznositi oko sto milijuna kuna.

Po podacima iz sudskog registra, tvrtka Philip Vermeulen osnovana je u lipnju 2004. godine. Temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a osnovna djelatnost poslovanje nekretninama. Jedini osnivač i direktor je Philippus Vermeulen iz Južnoafričke Republike. On se na natječaj javio u posljednjem trenutku sa željom da to bude "objekt koji će pridonijeti cijelom Visu", kako je rekao.

Vermeulen je odrastao u Južnoj Africi, a posljednjih 17 godina živi na otoku Man. Njegova obitelj posjeduje resort i butik hotel u Južnoj Africi, golf-igralište na otoku Man, te kampus za obrazovanje. Zanimljivost je da u restoranu u Južnoj Africi gostima nudi takozvanu hrvatsku pizzu, na kojoj se u jelovniku zahvaljuje vlasnicima viške pizzerije Karijola.

Poduzetnik iz Južne Afrike na otoku Visu poznat je već godinama. Prije četrnaest godina je za 1,6 milijuna eura kupio bivši pogon Jugoplastike u gradu Visu (nekadašnju zgradu osnovne škole), a godinu dana kasnije njegova druga viška tvrtka Business doctor d.o.o. preuzela je komišku tvornicu za preradu ribe Neptun, za koju je platio 14,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:34