Radni uvjeti

Cemex potpisao novi kolektivni ugovor: Radnike čeka rast plaća i fleksibilno radno vrijeme

Novi Kolektivni ugovor u CEMEX-u Hrvatska sadrži sve beneficije iz prethodnog razdoblja te ih dodatno proširuje
Radnici Cemexa
 Jadran Babić / CROPIX

Nezavisni sindikat Dalmacijacementa i CEMEX Hrvatska potpisali su šesnaesti po redu Kolektivni ugovor koji će se primjenjivati do kraja 2021. godine. Novi Kolektivni ugovor u CEMEX-u Hrvatska sadrži sve beneficije iz prethodnog razdoblja poput božićnice, regresa, dopunskog zdravstvenog osiguranja, jubilarnih nagrada, dara djeci, poklon bona, prijevoza za zaposlenike, naknade za novorođeno dijete te ih dodatno proširuje.

Tako je za 2020. godinu dogovoreno povećanje plaća za dva posto fiksno i jedan posto varijabilno, ali i dodatna financijska potpora u vidu naknade za prehranu. Osiguran je i dodatni dan plaćenog dopusta roditelju za djetetov prvi dan vrtića i škole, a povećana je i dob djeteta za koje samohrani roditelj ostvaruje pravo na dva dodatna dana godišnjeg odmora. Također, novim Kolektivnim ugovorom uređena je i fleksibilizacija radnog vremena te formaliziran sporazum s UDVDR Dalmacijacement o osiguranju uvećanih otpremnina za braniteljsku populaciju.

„Naša dugogodišnja kvalitetna suradnja s poslodavcem potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora osigurala je nastavak stabilnih radnih uvjeta i brojnih koristi za radnike CEMEX-a. Dogovorili smo povećanje plaća te proširili beneficije radnicima“, izjavio je prilikom potpisivanja Mladen Radić, predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa.

U ime CEMEX-a Hrvatska ugovor je potpisao direktor Velimir Vilović.

„Ljudi su zaista naš najvažniji kapital i stoga nam je uspješan dijalog sa socijalnim partnerom izuzetno važan za osiguravanje kontinuiteta poslovanja. Podrška sindikata nam je ključna i u brojnim našim internim inicijativama poput aktivnosti zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te angažmana zaposlenika pa vjerujem da će se dobra suradnja nastaviti i u godinama koje su pred nama“, rekao je tom prilikom Vilović.

Potpisivanju novog Kolektivnog ugovora nazočila je i Darka Todorić, voditeljica županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata u Splitu.

„Kolektivni ugovor je najbolja i najsigurnija forma i za radnike i za poslodavce. Kolektivni ugovor pruža sigurnost i osigurava kontinuitet poštivanja stečenih prava te se nadamo da će se ovakva dobra praksa i nastaviti“, rekla je Darka Todorić ovom prigodom.

CEMEX je nositelj certifikata Poslodavac partner te brojnim nagrada poput Indeksa DOP-a za dobre prakse u radnoj okolini koju dodjeljuju Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora.

Hanza Media
Velimir Vilović, direktor Cemex Hrvatska, Mladen Radić, predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa, Darka Todorić, voditeljica županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata u Splitu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:32