Održivost kao misija tvrtke

Cemex objavio novi izvještaj o održivom razvoju kompanije: 'Gradimo bolju budućnost'

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

27.9.2019. u 12:38

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

27.9.2019. u 12:38

CEMEX

CEMEX

Sedmi po redu Izvještaj o održivom razvoju pod nazivom Gradimo snažniji CEMEX, bavi se tvrtkinim utjecajima na gospodarstvo, društvo i okoliš te načinima na koji ona upravlja sve složenijim zahtjevima modernog svijeta.

CEMEX-ov model stvaranja vrijednosti podrazumijeva gradnju bolje budućnost za njegove zaposlenike, kupce, vlasnike, dobavljače i zajednice u kojima posluje, a povezujući poslovne strategije s Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN COR), CEMEX ne samo da bolje pozicionira svoje poslovanje kako bi odgovorio na najveće izazove s kojima je svijet suočen, nego stvara prilike za rast te kreira vrijednosti za svoje dionike. Novi nefinancijski izvještaj CEMEX Hrvatske osvrće se na rezultate vlastitih inicijativa za ostvarenje ciljeva koje si je kompanija postavila do 2020., no gleda i unaprijed, postavljajući cijeli novi set ciljeva koje, u skladu s Ciljevima održivog razvoja UN-a, želi postići do 2030. godine.

Održiva gradnja i inovativna ponuda za kupce, smanjenje okolišnog otiska, briga za zdravlje, sigurnost i profesionalni razvoj zaposlenika, poticanje razvoja mladih stručnjaka, suradnja s lokalnom zajednicom, strogi standardi etičkog i poslovnog ponašanja samo su neke od tema kojima se bavi ovaj izvještaj.

„Naša je misija stvoriti održivu vrijednost pružanjem najkvalitetnijih proizvoda i rješenja koje naša industrija može ponuditi kako bismo zadovoljili građevinske potrebe naših kupaca širom svijeta. U ovom izvještaju dijelimo dobre prakse iz protekle dvije godine, ali zacrtavamo i put za budućnost, koji će biti obilježen snažnijim napretkom tehnologije, inovacijama i idejama koje treba iskoristiti za dugoročno blagostanje planeta i svih njegovih stanovnika“, rekla je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja CEMEX Hrvatske.

Ovo je prvi Izvještaj o održivom razvoju CEMEX-a Hrvatska izrađen u skladu s metodologijom Standard Globalne inicijative za izvještavanje, a u njegovoj je pripremi tvrtka koristila i načela Global Compacta, CEMEX-ove globalne smjernice za izvještavanje te CSI protokol cementne industrije.

Neki od najznačajnijih doprinosa održivosti CEMEX Hrvatske tijekom 2017. i 2018. godine su svakako to da je potpisan 15. uzastopni kolektivni ugovor, da je u edukacije bez internih edukacija uloženo 1,7 milijuna kuna, da nije zabilježena niti jedna ozljeda na radu, da je donirano oko milijun kuna zajednici, da ima rezultat od 96 posto uspješnosti u certificiranju Poslodavac Partner, da ima visoko zadovoljstvo kupaca, da gotovo 20 godina surađuje s Eko školama, da ima oko 90 posto domaćih dobavljača, da ima 4,5 posto smanjena specifičnih emisija CO2 po toni proizvedenog klinkera, da je uveden sustav dvostrukog mjerenja emisija te da je osigurano 1,8 milijuna kuna za projekt energetske učinkovitosti u tvornici Sveti Juraj, sufinancirano iz fondova Europske unije.