Protiv diskriminacije!

Brza reakcija na uvođenje kontroverznog zakona: brunejski hoteli bez društvenih mreža!

Rezultat je to snažnog odjeka u javnosti, koji su predvodile poznate ličnosti poput Georgea Clooneya i Elen DeGeneres
Amal i George u publici
 Mario Anzuoni / REUTERS

Nakon što je Kraljevina Brunej donijela zakon prema kojemu se homoseksualni spolni odnos kažnjava s bičevanjem ili kamenovanjem do smrti, profili na društvenim mrežama hotela koji su u vlasništvu brunejskog sultana blokirani su ili izbrisani, donosi BBC.

Rezultat je to snažnog odjeka u javnosti, koji su predvodile poznate ličnosti poput Georgea Clooneya i Elen DeGeneres. Pozivali su, naime, na bojkot ovih luksuznih hotela, a sve je eskaliralo nakon što je DeGeneres podijelila post na Twitteru imenujući devet luksuznih hotela u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Ujedinjenom kraljevstvu (UK), Francuskoj i Italiji.

Uslijedila je i vrlo brza reakcija. Profili osam od ovih hotela deaktivirani su ili potpuno izbrisani s Twittera, a jedino je Hotel Principle de Savoia u Milanu ostao aktivan na toj društvenoj mreži, no njihovi tvitovi nisu vidljivi.

Na Instagramu je slična situacija, šest profila je deaktivirano ili izbrisano, dok su profili hotela Le Meuricea i Plaza Athenee u Parizu, te onaj Hotela Eden u Rimu prebačeni na privatne, kako njihovi postovi ne bi bili vidljivi. S najveće društvene mreže na svijetu, Facebooka, ne može se doći ni do jednog profila.

Kompanija koja upravlja sa svih devet hotela, Dorchester Collection, na svojoj je internetskoj stranici reagirala objavivši kako „ne toleriraju niti jedan oblik diskriminacije”.

No, bojkot se širi i dalje, pa je aviokompanija Virgin Australia raskinula ugovor Royal Brunei Airlines.

Osim toga, kritike kruže internetom, a jedan od ''komentatora'' upitao je ironično jesu li zaposlenici Dorchestera, koji su gej, već uvršteni u raspored za kamenovanje. Bijes prema hotelskom lancu prelio se i na platformu za ocjenjivanje hotela TripAdvisor pa je ta kompanija onemogućila recenziranje ovih devet hotela, navodeći kako je to zbog „nedavnog događaja koji je privukao medijsku pažnju”.

- Prouzročio je priljev recenzija koje ne opisuju iskustvo boravka u hotelu iz prve ruke i mi smo privremeno onemogućili objavljivanje novih ocjena za ovaj lanac - naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:46