Ultramarine

Brodosplit za američku kompaniju postavio kobilicu za polarni kruzer

U Brodosplitu će u ponedjeljak biti upriličena svečanost polaganja kobilice za novogradnju 487
Rezanje limova za novi Brodosplitov brod Ultramarine
 Jozo Vrdoljak

U Brodosplitu će u ponedjeljak biti upriličena svečanost polaganja kobilice za novogradnju 487.

Radi se o novom tehnološki naprednom brodu za polarne ekspedicije koji će nositi ime Ultramarine, a ugovoren je za američkog naručitelja Quark Expeditions. Brod je namijenjen za krstarenje polarnim područjima u klasi Polar Class 6, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja tvrtku Quark Expeditions, koja posluje u sastavu Travelopia grupacije.

Quark Expeditions je osnovan 1991. godine i lider je u polarnim ekspedicijama. Brodovi ove kompanije imaju ojačanje trupove i ledolomce, tako da mogu ploviti u najudaljenijim područjima. Kako su u siječnju, kada je bilo rezanje limova, istaknuli u Brodosplitu, radi se o najluksuznijem putničkom brodu za krstarenje polarnim područjima na svijetu.

Brod će moći primiti 200 putnika u 103 luksuzno opremljene kabine a o njima će brinuti 116 članova posade. Dugačak je 128 metara, širok 21, 5 metar. Moći će postići brzinu od 16 čvorova a biti će pogonjen četiri glavna motora s generatorom kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4400 kW.

Projektni nacrt broda izradila je tvrtka LMG Marin AS IZ Norveške. Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom, kako bi putnici mogli uživati u pogledima na ledenjake i to iznad i ispod površine mora. Imat će, između ostalog, i dva helikoptera, a putnici će moći uživati u visokom hotelskom standardu njegovih kabina.

Procijenjena vrijednost ovog posla je iznad 100 milijuna eura. Rok njegove izgradnje je kraj 2020. godine.

/ evenfh - stock.adobe.com
Polar Expedition Cruise Vessel 'Ultramarine'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:41