Ponuda

Brodosplit ide s Fincantijerijem u pohod na Uljanik, ali ne želi otkriti kojim koracima

Pismom namjere za Uljanik odazvali smo se Vladi, kažu vlasnici Brodosplita
Scene tijekom prosvjeda štrajkaša Uljanika
 Barbara Ban / Hanza Media

Darko Pappo, član Uprave samoborskog DIV-a u čijem je vlasništvu Brodosplit, potvrdio nam je da su Fincantieri i Brodosplit Ministarstvu gospodarstvu dostavili zajedničko pismo namjere o mogućem preuzimanju brodogradilišta Uljanik i 3.maj.

- Mi smo se samo odazvali pozivu hrvatske Vlade upućenome svim većim brodogradilištima u okruženju da iskažu eventualni interes za Uljanik i 3.maj. Pismo namjere poslali smo zajedno s Fincantierijem jer smo poslovni partneri, imamo vrlo detaljna saznanja jedni o drugima i međusobno smo se prepoznali kao dvije kompanije koje mogu ući u zajedničke poslove – kazao nam je Pappo, suzdržavši se od odgovora na pitanje u kojoj bi se fazi Brodosplit i Fincantieri uključili u spašavanje Uljanika i 3. maja.

Da li bi, pitali smo Pappu, ulazak zajedničkih partnera u Uljanik i 3. maj uslijedio, primjerice, prije, za vrijeme ili nakon provedenog restrukturiranja Uljanik Grupi o čemu se trenutno pregovara između hrvatske Vlade i Uprave Uljanik Grupe s jedne, i Europske komisije, s druge strane?

Pismo namjere

- Država i Uprava Uljanik Grupe upravljaju krizom u Uljaniku i 3.maju te jedini imaju potpuna saznanja o tome kakva je stvarna situacija, što se može poduzeti i u kojim rokovima te kakve su opcije izlaska iz postojećeg stanja. Prema tome, Brodosplit, u čije ime mogu govoriti, ne može u ovoj fazi iskazanog interesa govoriti kada bi se i kako uključili u postupak razrješenja krize u Uljanik Grupi jer ne upravljamo tim postupkom i s njim povezanim procesima – poručio nam je član Uprave Brodosplita, podsjećajući da je i dalje u restrukturiranje Uljanik Grupe uključena Kermas Energija Danka Končara koju je Uljanik Grupa svojedobno odabrala za strateškog partnera.

Da su Brodosplit i Fincantieri 'u igri' za Uljanik Grupu otkrio je u ponedjeljak ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. I Horvat je o spomenutome pismu namjere govorio oprezno.

- Na stolu je, u jednoj neformalnoj komunikaciji, pismo namjere Fincantierija i Brodosplita koji žele u jednom zajedničkom poduzetničkom pothvatu i, usuđujem se reći, injekcijom privatnog kapitala osposobiti 3.maj za nastavak poslovanja, ali koji imaju želje, volje i namjere da vode restrukturiranje Uljanik brodogradilišta – izjavio je Horvat, koji u jučerašnjim istupima o krizi u pulskom i riječkom škveru nije širio informaciju o pismu namjere splitskog i tršćanskog brodogradilišta za Uljanik Grupu, već se osvrnuo na doradu programa restrukturiranja pulske kompanije koji razmatra Europska komisija.

Povećani trošak restrukturiranja

Horvat je upozorio kako postojeći program restrukturiranja Uljanik Grupe nije u potrebnoj mjeri uključio posljedice otkazivanja dijela narudžbi brodova koje su se u međuvremenu dogodile.

- Uprava Uljanika uzela si je terminski plan od desetak dana, zatim će sjesti sa svojim konzultantima te će u Ministarstvo gospodarstva dostaviti novi model, bez predmetnih otkazanih brodova. Pričekat ćemo tih nekoliko dana, pa nakon toga pristupiti analizi – najavio je Horvat.

Ministar gospodarstva otkrio je da se trošak restrukturiranja u odnosu na prvotni plan odaslan Bruxellesu povećao s četiri milijarde i 380 milijuna kuna na pet milijardi i 270 milijuna kuna.

Istodobno, u Uljanikovim brodogradilištima u Puli i u Rijeci nastavlja se štrajk, novih informacija o isplati plaće za rujan nema, a novi Nadzorni odbor Uljanik jučer je obavio razgovore s kandidatima za novu upravu Uljanik Grupe. Nova uprava, očekuju očajni radnici dvaju brodogradilišta, odmah će krenuti u pronalazak novca za isplatu plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:05