Potencijalni troškovi

British American Tobacco zbog presude suda na stranu stavio 436 milijuna funti

Kanadska podružnica BAT-a mora dati polog od 436 milijuna funti u sklopu odluke suda u Quebecu
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj, priopćio je u utorak da će ove godine rezervirati 436 milijuna funti nakon što je kanadski sud potvrdio odluku iz 2015. kojom je pušačima dodijeljeno 15 milijardi kanadskih dolara (oko 10 milijardi eura) odštete.

U BAT-u navode da njihova kanadska podružnica mora dati polog od oko 436 milijuna funti u sklopu odluke suda u Quebecu. Polog je na kraju prošle godine naveden u stavci aktive, a sada će biti prebačen u pasivu, pojašnjavaju u tvrtki.

Dodaju i da taj trošak neće utjecati na omjer prilagođenog neto duga i prilagođene dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) niti na njihov novčani tok u ovoj godini.

BAT-ove kanadske podružnice, Phillip Morris International i Japan Tobacco International žalili su se na presudu Višeg suda u Quebecu iz 2015. godini prema kojoj moraju isplatiti odštetu oko 100.000 pušača i bivših pušača u istoimenoj kanadskoj pokrajini.

Oni su tvrdili da su kompanije još 1950-ih znale da njihovi proizvodi uzrokuju rak i druge bolesti, ali nisu upozorili potrošače.

U Imperial Tobacco Canadi najavljuju žalbu na presudu Vrhovnom sudu Kanade.

BAT nije bio stranka u postupku niti je obuhvaćen presudom, a najavljuje da će o sljedećim koracima odlučiti u narednim danima i tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:19