Hrvatski proizvod

Bračni par iz Rijeke vodi uspješan biznis s igračkama: 'Prognozirali su nam propast'

Uložili su ušteđevinu, rade po 16 sati, a svjesnu su da nikada neće biti milijunaši
Bračni par Tucić iz Rijeke proizvodi igračke za djecu
 Facebook / Lint Design

Za riječki bračni par Tucić, Ivora i Ivu, igračke i igra dio su života, jer oni su vlasnici male tvornice specijalizirane za proizvodnju igračaka i didaktičkog materijala Linit Design, piše Novi list.

Drvene igračke obojane ekološim bojama koje nastaju u njihovoj obiteljskoj tvornici nisu bilo kakve, pomno su osmišljene kako bi utjecale na sva područja dječjeg razvoja. Tako imaju od puzzli do učenja o recikliranju otpada, sunčevom sustavu, godišnjim dobima, geografiji, slovima ili pak ljudskom tijelu.

- Cijela priča oko Linit Designa i započela, jer željeli smo kupiti za kćer drvenu slovaricu, a onda smo shvatili da na tržištu ne postoji hrvatska abeceda. Našli smo englesku i njemačku abecedu, ali ne i hrvatsku i tada nam je sinulo da bi je mogli sami izraditi, objašnjava Ivor.

U dvije godine, koliko postoji tvrtka Linit Design, čiji je vlasnik Ivor, a direktorica Iva, nastalo je tako više od 300 različitih igračaka, a ponuda se stalno nadopunjuje. U prosjeku, svakih desetak dana, kaže Ivor, stvori se nova igračka, a onda se ona pomno promatra. Točnije promatra se njena upotreba, a za to su zadužena upravo djeca, jer Iva je odgajateljica u čijoj vrtićkoj grupi ne nedostaje pametnih Linit Design igračaka. Isprobavanje igračke u praksi podrazumijeva i prihvaćanje sugestija korisnika, a prije nego završni proizvod dođe na tržište on se dorađuje, popravlja i mijenja.

Odbijenica HZZ-a

Međutim, dodaje, unatoč današnjoj uspješnosti tvrtke i prepoznatljivosti njihovih proizvoda prije dvije godine kada su bili na početku nisu im svi prognozirali uspjeh.

- Moj je suprug na Zavodu za zapošljavanje zatražio poticaj za samozapošljavanje i odbijen je s obrazloženjem da nam ideja o proizvodnji igračaka nije dobra i da je taj poduhvat nije održiv, osuđen je na propast. To nas je zateklo i malo zaustavilo, ali onda smo se žalili i u međuvremenu otišli na Hand Made Fest u Pulu gdje smo pobudili interes istarske Gospodarske komore i dobili smo njihovu preporuku, priča Iva.

Uložili su ušteđevinu, Ivor, koji je po struci strojarski tehničar, dao je otkaz u struci i mjesto komercijalnog direktora zamijenio je trlišem te se posvetio izradi igračaka i u konačnici dokazao da je njihova ideja itekako održiva.

- Radio sam i po 16 sati dnevno. Nisam imao izbora. I sada radim po cijeli dan, ali ipak malo manje nego u početku. Svaki je početak težak, to je sve rizik. Ne znaš hoće li to uspjeti ili neće, ali ako radiš posao koji voliš i radiš to s ljubavlju, onda to mora uspjeti. Krenuli smo s radom u obiteljskoj garaži, a poslije se preselili u veći iznajmljeni prostor u blizini obiteljske kuće, navodi Ivor.

Za dosadašnji put kaže da je bio trnovit, međutim ipak se proizvodnja proširila, zaposlili su jednu djelatnicu i planova je mnogo. Kupili su teren na Kukljanovu gdje planiraju preseliti proizvodnu i zaposliti još više djelatnika, a pokrenut je i projekt s jednom riječkom tvrtkom čiji će krajnji rezultat biti plasman riječkih igračaka na inozemno tržište.

- Mi nikada nećemo biti milijunaši, no ono što nam je bitno je da pokrijemo troškove. Najbolja nam je reklama dobar glas, a njega ne nedostaje. Naši kupci su roditelji i razne ustanove, od vrtića pa do škola, kao i ustanove koje rade s djecom s teškoćama u razvoju. Najbolja je pohvala kada kupe nešto i nakon što isprobaju igračku naručuju još, priča Ivor.

Hrvatski proizvod

On je do sada proizveo desetak tisuća igračaka i sve su one prodane putem internet trgovine, jer fizička prodaja, kaže, zbog prevelikih trgovačkih marži nije opcija.

- Ne želimo da naš proizvod bude preskup i nedostupan roditeljima, a trgovačke su marže takve da bi kupac gotovo duplo više platio proizvod nego sada. Stoga smo odlučili da ostajemo isključivo na internet trgovini, poštom naš proizvod u nekoliko dana stiže do kupca, navodi Ivor.

U dvije godine igračke iz Linit svijeta ušle su u mnoge domove diljem Hrvatske, s njima se igraju i uče predškolci, ali i školarci, a unatoč tome što krovne obrazovne institucije ne prepoznaju baš najbolje što sve dijete s pomno osmišljenom didaktičkom igračkom može, vrijednost riječkih igračaka prepoznaju stručnjaci, jer rado ih koriste odgojitelji, učitelji, logopedi, a surađivalo se i s riječkim Učiteljskim fakultetom.

Igra »Vješala« kao kuća koja se ruši

Linit u svojoj ponudi uz cijeli niz novoosmišljenih igara ima i one tradicionalne poput igre »križić-kružić«, tetrisa, tangrama ili memorija. Može se tu naći i matematička ploča zbrajanja, društvena matematička igra, a može se naučiti i sve o životnom ciklusu različitih životinja, osjećajima, glazbenim instrumentima, no Iva je i nekim starim igrama udahnula sasvim novu dimenziju. Riječ je o igri »Vješala« koja se nekada igrala s papirom i olovkom, a u Linit svijetu u toj su igri vješala zamijenjena kućom.

- Osmislili smo igru istog principa, ali u našoj igri ako pogriješite neće vas obijesti, već će vam se srušiti kuća. Željeli smo izbjeći onu negativnu konotaciju vješanja čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:37