U jeku trgovinskog rata

Boeing u Kini otvorio pogon za dovršetak gradnje zrakoplova, očekuje velike narudžbe

Boeing i Airbus natječu se za poslove na ogromnom kineskom tržištu, tvrde analitičari.
Ilustracija, Air China Boeing 777
 Profimedia, Alamy

Iako su trgovinski odnosi Washingtona i Pekinga napeti, američki Boeing danas je u kineskom gradu Zhoushanu službeno otvorio pogon za sklapanje svog zrakoplova Boeing 737.

Boeing je, podsjećaju strani mediji, lani uložio 33 milijuna američkih dolara u preuzimanje većinskog udjela u joint ventureu s Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), kineskom kompanijom u državnom vlasništvu. Glavni cilj tog poslovnog poteza je i bio dovršetak pogona, u kojem će se finalizirati proizvodnja Boeingovih zrakoplova.

Riječ je o potezu kojeg treba promatrati, ističu analitičari, kao dio Boeingove utakmice s europskim Airbusom za osvajanjem ogromnog kineskog tržišta. Naime, Boeing je lani Kinezima isporučio preko četvrtine svojih zrakoplova, a procjene govore da će potražnja za avionima na kineskom tržištu u narednih 20 godina biti takva da će Kina trebati čak 7700 novih zrakoplova, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 bilijuna američkih dolara. U Boeingu planiraju da će u Zhoushanu, gradu udaljenom 300-njak kilometara od Šangaja, godišnje proizvoditi 100 zrakoplova, kao i da će njihov novi pogon u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta 'olabaviti' trenutno snažan pritisak na Boeingov pogon u Seattleu.

- U Kini trebamo razmišljati dugoročno. Optimističan sam - kazao je novinarima John Bruns, šef Boeinga China, a prenosi Reuters.

Dodao je kako će se u pogonu u Kini dovršavati zrakoplovi, odnosno ugrađivati sjedala i dovršavati zrakoplov za isporuku naručiteljima. To je, pojasnio je Bruns, samo dio u procesu proizvodnje zrakoplova.

Boeingova investicija u Kini događa se u jeku trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Loši odnosi Washingtona i Pekinga za Boeing predstavljaju, kazao je novinarima Bruns, "izazovno okruženje". Unatoč tome, Boeing je danas kineskoj avio-kompaniji Air China isporučio prvi 737, koji je dovršen u pogonu u Zhoushanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:08