Isplata štete

Boeing Turkish Airlinesu plaća 225 mil.$: 'Nećemo moći ispuniti ciljeve za ovu godinu'

Turkish Airlines i Boeing dogovorili su naknadu nekih gubitaka uzrokovanih prizemljenjem i neisporučenim zrakoplovima Boeing 737 Max
Ilustracija: Boeing 737 max na proizvodnoj liniji u tvornici u Rentonu
 Reuters

Turkish Airlines i Boeing dogovorili su naknadu nekih gubitaka uzrokovanih prizemljenjem i neisporučenim zrakoplovima Boeing 737 Max, objavila je u utorak turska zrakoplovna kompanija.

U priopćenju za Istanbulsku burzu nije precizirana vrijednost ugovora, ali je list Hürriyet objavio da ukupno vrijedi 225 milijuna dolara - 150 milijuna dolara odštete i 75 milijuna dolara koji pokrivaju troškove poput rezervnih dijelova i obuke.

Turkish Airlines ima 24 zrakoplova Boeing 737 Max. Zrakoplovi tog modela prizemljeni su od ožujka, nakon dva pada u Indoneziji i Etiopiji u vremenskom razmaku od pet mjeseci, u kojima je poginulo 346 ljudi. Boeing je do sada zbog toga izgubio više od devet milijardi dolara.

U prosincu su mediji prenijeli da Turkish Airlines zbog gubitaka namjerava pokrenuti sudski postupak protiv Boeinga.

Prošlog tjedna Boeing je otpustio svog izvršnog direktora Dennisa Muilenburga, budući da je kompanija više puta propustila riješiti probleme povezane s modelom 737 Max, zbog čega je zaustavljena proizvodnja njezina najprodavanijeg zrakoplova i ugrožen joj je ugled.

Boeing je u ovom mjesecu priznao da neće moći ispuniti ciljeve za 2019. godinu te najavio zatvaranje proizvodnje 737 Max-a u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:45