Pečalba

Bjelovarska tvrtka na posao u Mercedes šalje studente: 'Učim od velikih tvrtki'

Tvrtka Nopus osnovana je 2017. godine i bavi se proizvodnjom strojeva za autoindustriju, rade za Volkswagen, Audi, Porsche, Mercedes...
Karlo Turković, Nikola Kučar, Iva Rubil i Ante Galić iz bjevarske tvrtke Nopus
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatski studenti dobili su priliku da studentski posao rade izvan države. Naime, bjelovarska tvrtka Nopus, koja posluje i na više lokacija u inozemstvu, potražuje 20 studenata ili studentica za poslove slaganja, sortiranja, etiketiranja i skeniranja robe u skladištu u njemačkom Monsheimu.

Oglas su objavili na bjelovarskom Student servisu, iz kojeg su nam potvrdili da je ovo prvi slučaj oglašavanja hrvatske tvrtke za obavljanje studentskih poslova u inozemstvu. Studenti bi u Njemačkoj počeli raditi 18. studenoga te bi radili četiri tjedna ili kraći period, ovisno o njihovim mogućnostima i fakultetskim obavezama.

Velik interes

“Razmišljali smo da je za studente lukrativno da odu na dva ili tri tjedna prije Božića raditi u Njemačku. Za sada imamo petnaestak prijava za posao, a čujemo i da je interes velik, tako da očekujemo još prijava”, govori nam direktor Niko Nikić dok razgovaramo u bjelovarskom sjedištu tvrtke Nopus.

Inače, tvrtka Nopus osnovana je 2017. godine i bavi se proizvodnjom mašina i visoko preciznih strojeva za zavarivanje te posebnih metalnih konstrukcija za automobilsku industriju. Trenutno surađuju s Porscheom, Volkswagenom, Audijem te Mercedesom, za koji će u suradnji s drugim automobilskim tvrtkama razvijati novu E klasu.

Bjelovar, 231019.
Reportaza iz tvrtke Nopus iz Bjelovara za Jutarnji.
Na fotografiji: Proizvodnja.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Tvrtka Nopus iz Bjelovara

“Konstruiramo tzv. palete u koje se stavljaju i prevoze dijelovi za automobile. Svi automobili se danas u 80 posto slučajeva rade automatski, s robotima. Roboti moraju ući u tu našu paletu, uzeti, recimo, vrata, postaviti ih na automobil i zašarafiti. Da bi robot mogao uzeti ta vrata, paleta koju konstruiramo mora biti precizno izrađena i konstruirana isključivo za određeni dio nekog modela automobila”, objašnjava Nikić pokazujući nam jednu gotovu paletu.

Studenti koji će ići raditi u Njemačku, dodaje, stavljat će dijelove automobila u palete u skladištu Mercedesa. “Kad roba dođe u centralno skladište, ona je zapakirana na hrpi i nije sortirana. Ona se onda stavlja u naše specijalne palete, netko je mora sortirati i zato nam trebaju studenti, a za posao se mogu prijaviti i oni koji nisu studenti”, tumači Nikić i dodaje kako već sada Nopus ima 100 vozača kamiona koji rade u Mercedesu i 70 bravara koji rade u Njemačkoj.

Osam sati

Satnica studentskog posla koji nude kreće se od 7 do 9 eura, odnosno od 51 do 65 kuna, a minimalno se mora odraditi osam sati dnevno, tvrdi Nikić.

Bjelovar, 231019.
Reportaza iz tvrtke Nopus iz Bjelovara za Jutarnji.
Na fotografiji: Proizvodnja.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Tvrtka Nopus iz Bjelovara

Ističe kako smještaj i troškove puta snosi poslodavac te da se trenutno u Njemačkoj organizira smještaj za one koji će se prijaviti za posao. “Jedna njemačka firma je kupila kasarnu koju je prenamijenila i ona je napravljena po sistemu studentskog doma u kojem će studenti i radnici biti smješteni”, tvrdi Nikić.

Naglašava da su ih neki počeli krivo gledati jer je ispalo da šalju ljude van zemlje. “To nije istina jer želimo da ljudi rade u našoj tvrtki i da se iz Njemačke vrate u Bjelovar s novim znanjima. Uskoro ćemo širiti tvrtku i trebat će nam oko 150 ljudi. U Hrvatskoj mnoge tvrtke ne rade na usavršavanju vlastitih zaposlenika, a nama je to iznimno važno”, tvrdi Nikić.

Germanizacija

Njegove riječi potvrđuje i Nikola Kučar, tvrtkin inženjer koji se bavi razvojem i konstrukcijom proizvoda. “Ja sam odmah nakon fakulteta došao u Nopus. Najprije su me poslali u tvornicu Mercedesa u Njemačkoj, gdje sam vidio i iskusio kako se rade nosači za automobile. Zadovoljan sam znanjem koje sam tamo stekao i koje mi koristi kako bih mogao doprinijeti poslovanju tvrtke Nopus”, govori Kučar.

Nikić tvrdi da mu je važno da svoje mlade zaposlenike pošalje u Njemačku jer tamo, kako kaže, puno nauče o poslovanju. “Naši dečki, među kojima je i Nikola, u Njemačkoj su se, da tako to kažem, poslovno germanizirali. Naučili su što je disciplina rada, dobili su drugačiji pogled na svijet. Sve što i sam znam o poslovanju naučili su me Nijemci, jer sam 25 godina bio menadžer u Mercedesu”, ističe Nikić.

Bjelovar, 231019.
Reportaza iz tvrtke Nopus iz Bjelovara za Jutarnji.
Na fotografiji: Nikola Kucar.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Nikola Kučar, inženjer tvrtke Nopus koji se bavi razvojem i konstrukcijom proizvoda

Disciplinu rada o kojoj nam govori Nikić prošao je i programer tvrtke Karlo Turković. “Ja još uvijek studiram i dobio sam priliku da u Nopusu čak i za vrijeme radnog vremena učim i da se obrazujem za ono što će mi u ovom poslu biti potrebno. Ovdje radim deset mjeseci, a dobio sam priliku da učim od direktora velikih tvrtki u Njemačkoj i od direktora Siemensa u Francuskoj. Kad sam počeo raditi, nisam znao puno o, recimo, strojevima za zavarivanje, ali nakon svih ovih iskustava koje sam stekao sada znam gotovo svaku sitnicu”, govori Turković.

Prosjek 25 kuna, za informatičare i 60

Prema podacima Studentskog centra u Zagrebu, oko 27.000 studenata koristi usluge njihovog Student servisa. Pravo na učlanjenje imaju redoviti i izvanredni studenti i studentice svih visokih učilišta koji su upisani u Informacijski sustav visokih učilišta RH.

Prosječna satnica studentskog posla je 25 kn, a najbolje su plaćeni fizički poslovi (35-50 kn), poslovi na kojima se traži određeni studij, posebna znanja i vještine, poslovi iz grupe informatičkih usluga (60 kn), prevođenja (50 kn), itd.

Za studente, tvrde, nema ograničenja visine zarade. Ako ukupni primici za rad studenta na redovnom školovanju ne prelaze 60.600 kuna godišnje, oni ne podliježu obračunu i uplati predujma poreza na dohodak. Ako student ostvari primitke iznad 60.600 kuna u jednoj kalendarskoj godini, postaje obveznik poreza na dohodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:43