Zagreb kao Berlin

Bivši hrvatski košarkaš i poduzetnica ulažu 3 milijuna € u co-working i co-living prostor

Co-living je koncept koji kod nas još nije isproban. Stanari tu dijele životni prostor, kao što u co-workingu dijele poslovni
Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a 385, i Robert Bukvić, vlasnik Rent24
 Damir Krajač / CROPIX

Prošlo je više od pola godine otkako je njemačka co-working tvrtka Rent24 investirala u domaći HUB 385, centar za inovacije i co-working prostor na Trešnjevci i time preuzela udio od 70 posto u zagrebačkoj tvrtki Nest01 koja njime upravlja. Zagrebački i berlinski partneri sada najavljuju da će zajedničkim snagama krenuti u nove investicije i širenje co-working i co-living prostora u Hrvatskoj. Potvrdili su nam to u razgovoru Robert Bukvić, vlasnik Rent24, podrijetlom Hrvat i bivši profesionalni košarkaš te Ivana Šoljan suosnivačica HUB-a 385 i pionirka co-working i co-living koncepta u Hrvatskoj. Koncept je to, kaže Bukvić, u kojem tvrtke dijele poslovni prostor i zaposlenici životni prostor, a za tim će se trendom u idućih deset godina povesti najmanje 30 posto svjetskih tvrtki.

Što je to točno co-working i koji su benefiti za tvrtku koja se odluči za poslovanje u takvim prostorima?

Bukvić: - Prije bi sve velike svjetske tvrtke izgradile ili kupile svoje zgrade, opremili ih, a onda se suočile s velikim troškovima održavanja prostora koji su zapravo nepotrebni. Danas se situacija promijenila - velike tvrtke žele fleksibilnost. Ne žele biti u situaciji da imaju premalo ili previše prostora. Također, žele privući mlade talente, a neće ih privući zatvaranjem u sobicu. Zato mi u svojim prostorima, kao recimo u Berlinu, osim stolova i računala, za tvrtke na raspolaganju imamo restorane, kinodvorane, bazene, prostore za fitness. No, uz sve to za co-working je bitan faktor i networking.

Šoljan: - Tvrtke u co-working prostore ne dolaze samo jer im je prostor jeftiniji, nego i zbog mogućnosti suradnje, međusobnog povezivanja i razmjene znanja s drugim tvrtkama u tom prostoru. Mi u HUB-u 385 trenutno imamo 80 tvrtki i startupa, a savršen primjer suradnje i umrežavanja jest to da se ukupno sedam naših startupa, među ostalim, Include Ivana Mrvoša, Top Digital i Medvedgrad pivovara, financiralo preko Funderbeama, burze za financiranje startupa, koji su, također, naši stanari.

Za razliku od klasičnog najma gdje se tvrtkama prostor iznajmljuje na period od godine do pet godina, u co-working prostoru najam je mjesečni. Je li to rizičniji model za najmodavca od klasičnog najma?

Šoljan: - Mi iznajmljujemo naše prostore čak i na dan pa evo, u zadnjih pola godine, otkako je Rent24 ušao u vlasničku strukturu, imamo situaciju da smo neprestano puni pa moramo i odbijati klijente.

Bukvić: - Rizik je čak i manji u odnosu na dugoročni najam. Primjerice, ako se cijela zgrada iznajmi jednoj tvrtki i ona ode, onda ostaje cijeli prostor prazan. Ako je puno tvrtki, a u HUB-u 385 ih je 80 onda i nije problem ako netko od njih izađe iz najma.

Prije pola godine Rent24 je investirao u HUB 385 i ušao u vlasničku strukturu uzimajući udio od 70 posto u tvrtki Nest01 koja vodi HUB. Što se otada promijenilo?

Šoljan: - Mi smo kao osnivači ostali lokalni management i struktura zaposlenih je ostala ista, ali investicijom smo dobili sredstva za daljnja ulaganja u prostor koja su nam bila potrebna, ali i nove kapacitete.

Koji je bio točan iznos investicije?

Bukvić: - Ona veli premalo, a ja kažem previše.

Šoljan: - Šali se, nismo dogovorili fiksan iznos, već je dogovor bio da dovedemo HUB 385 na razinu prostora Rent-a24 u Berlinu.

Kako to planirate postići? Što je to u Berlinu, a da u Zagrebu nedostaje?

Bukvić: - U Hrvatskoj nedostaje kombinacija co-workinga i co-livinga i na tome upravo radimo. Krećemo u investiciju novog co-working prostora na lokaciji u centru Zagreba. Riječ je o prostoru većem od tri tisuće četvornih metara, no to je još u fazi pregovora. Također, otvorit ćemo za potrebe co-livinga boutique hotel s 24 sobe koji će biti smješten u staroj tvornici namještaja na Trgu žrtava fašizma. Investiciji je to od tri milijuna eura, a hotel bi se trebao otvoriti do prosinca. Ideja je da preko globalnog Rent24 ekosustava svi naši stanari u inozemstvu mogu doći živjeti i raditi u Hrvatsku, a to znači da će i hrvatski stanari HUB-a 385 kao dio naše mreže moći živjeti i raditi u prostorima Rent24 diljem svijeta.

Šoljan: - Co-living je koncept koji kod nas još nitko nije isprobao. No, princip je isti, kao što u co-workingu tvrtke dijele poslovni prostor, u co-livingu stanari dijele životni prostor. Ono što mislim da u Hrvatskoj generalno nedostaje jest interes ljudi izvana da dođu kod nas. I tu ne mislim turistički, već poslovno. Još uvijek smo dosta zatvoreni za strance pa dolazi do situacija s kojima se, recimo, susreću zaposlenici Mate Rimca. On zaposli programere iz Indije pa ih onda zaustavljaju po ulici i legitimiraju jer misle da su izbjeglice. Zagreb bi se trebao poslovno internacionalizirati, a to se može napraviti kroz male napredne firme koje dovode strane stručnjake, freelancere, digitalne nomade.

Osim malih startupa u prostorima Rent-a24 diljem svijeta nastanile su se i velike korporacije - Amazon, Tesla, Mercedes, BMW. Možemo li očekivati da će u budućnosti veliko ime svjetskog biznisa doći i u zagrebački co-working prostor?

Bukvić: - Imamo više od 60 aktivnih lokacija u deset zemalja i na tri kontinenta. Naš stanar u Moskvi je Facebook, u Berlinu Amazon. Naravno, nisu to cijele tvrtke, već njihovi pojedini odjeli. No, valja znati da takve velike tvrtke imaju i svoje specifične zahtjeve. Amazonov development tim, primjerice, zahtijeva neprestane sigurnosne provjere. Nedavno smo sklopili, među ostalim, veliki dogovor u Berlinu s Alliance osiguranjem pa možda dovedu poneki dodatni tim i u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34