Pilot projekt

Baranjci protiv predrasuda: Durum pšenica je profitabilna, a zbog poticaja se rijetko sadi

Problem je što hrvatski proizvođači moraju voziti durum do mlinov u Austriji OVA JE ŽITARICA VISOKO PROFITABILNA, ALI U HRVATSKOJ JU MALO TKO SADI Iznimno je hranjiva i zdrava, a za nju se može dobiti puno više od obične pšenice, no ono malo proizvođača koji postoje moraju voziti do mlinova u Austriji i onda natrag uvoziti : 'To je dvostruki trošak, a sve nam je na dohvat ruke'
Žetva pšenice u Slavoniji
 Vlado Kos / CROPIX
Problem je što hrvatski proizvođači moraju voziti durum do mlinov u Austriji OVA JE ŽITARICA VISOKO PROFITABILNA, ALI U HRVATSKOJ JU MALO TKO SADI Iznimno je hranjiva i zdrava, a za nju se može dobiti puno više od obične pšenice, no ono malo proizvođača koji postoje moraju voziti do mlinova u Austriji i onda natrag uvoziti : 'To je dvostruki trošak, a sve nam je na dohvat ruke'

Vijest da je Naše klasje, vodeća hrvatska tvrtka u proizvodnji svježe tjestenine, pokrenula pilot-projekt sijanja durum pšenice u Baranji iznenadila je brojne agronome, stručnjake iz mlinsko-pekarske industrije i proizvođače tjestenine, kojima su brašno i krupica od duruma prijeko potrebni za proizvodnju tjestenine.

Durum (Triticum durum), od latinske riječi za tvrdo, posebno je selekcionirana vrsta, koju zovu i tjesteninska pšenica. Od običnih sorata se, uz tvrdoću, razlikuje do 50 posto većim sadržajem proteina, bogata je i ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i vitaminima, a ne sadrži velike količine glutena.

Hrvatska industrija tjestenine godišnje proizvede 18.000 tona tjestenine za što uvozi durum krupice vrijedne oko 4,5 milijuna eura, a u Hrvat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2025 12:07