Vijest da je Naše klasje, vodeća hrvatska tvrtka u proizvodnji svježe tjestenine, pokrenula pilot-projekt sijanja durum pšenice u Baranji iznenadila je brojne agronome, stručnjake iz mlinsko-pekarske industrije i proizvođače tjestenine, kojima su brašno i krupica od duruma prijeko potrebni za proizvodnju tjestenine.
Durum (Triticum durum), od latinske riječi za tvrdo, posebno je selekcionirana vrsta, koju zovu i tjesteninska pšenica. Od običnih sorata se, uz tvrdoću, razlikuje do 50 posto većim sadržajem proteina, bogata je i ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i vitaminima, a ne sadrži velike količine glutena.
Hrvatska industrija tjestenine godišnje proizvede 18.000 tona tjestenine za što uvozi durum krupice vrijedne oko 4,5 milijuna eura, a u Hrvat...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....