Čišćenje u bilanci

Banke prodaju dugove: Nenaplativi krediti građevinara lani su smanjeni oko 40 posto

U prva tri kvartala ove godine uspjele su se riješiti loše imovine u iznosu od 4,3 milijarde kuna
Zgrada HNB-a
 Dragan Matić / CROPIX

U trećem kvartalu ove godine banke su prodale kredite koje ne mogu naplatiti u iznosu od 2,3 milijarde kune, a ostvarena kupoprodajna cijena iznosila je 847 milijuna kuna, odnosno oko 37 posto knjigovodstvenog potraživanja, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Time su banke nastavile ubrzani proces čišćenja bilanci koji traje već nekoliko godina, a ujedno i povećavati svoju likvidnost. Nakon prošlogodišnje rekordne prodaje loših kredita u iznosu od 8,3 milijarde kuna, u prva tri kvartala ove godine uspjele su se riješiti loše imovine u iznosu od 4,3 milijarde kuna.

Najveći dio prodaje loših kredita u trećem kvartalu odnosi se na potraživanja banaka od poduzeća, a riječ je o 1,8 milijardi kuna. U proteklih godinu dana, pak, smanjeni su za oko 5 milijardi kuna, pa sada iznose 16,9 milijardi kuna. Kako je u krizi najviše stradalo građevinarstvo, proteklih su se godina krediti tvrtki iz tog sektora i najviše prodavali.

Od rekordnih 8,1 milijardu kuna krajem 2015. godine, loši kredit u građevinarstvu pali su na 3,2 milijarde kuna. Pritom su u proteklih godinu dana smanjeni za oko 40 posto, sa 5,2 milijarde kuna. Neznatno je bolje stanje u prerađivačkoj industriji koja i dalje ima 2,9 milijardi kuna loših kredita, a od kraja 2015. smanjeni su za oko 4 milijarde kuna.

Tako je na kraju rujna, pokazuju podaci središnje banke, udjel loših kredita banaka pao na razinu od 10,2 posto ukupno odobrenih kredita. Prije godinu dana iznosio je 12,5 posto, što znači da su nenaplativi krediti u bilancama banaka smanjeni za oko 6,5 milijardi kuna.

Najveći iznos loših kredita banke su imale krajem 2014. godine, kada su oni iznosili oko 17,2 posto svih kredita, pri čemu su loši krediti poduzeća dosegnuli čak trećinu svih kredita koje su im banke odobrile. Sada su loši krediti poduzeća na razini od 20,4 posto, odnosno iznose oko 17 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:31