Zeleno svijetlo

AZTN odobrio: Slovenski Petrol može preuzeti Čermakov biznis s ukapljenim plinom

Ovo je jedna je od zadnjih stavki koja se čekala u sklopu transakcije iz ožujka kada je Čermak prodao svoje poslovanje
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / Hanza Media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju slovenskog Petrola nad dijelom poslovanja Crodux Plina koji je bio u vlasništvu bivšeg generala Ivana Čermaka, objavili su danas iz te Agencije.

Riječ je o poslovanju Crodux Plina koje se odnosi na ukapljeni naftni plin (UNP), a nakon provedbe transakcije Petrol će, osim dijela Crodux Plina, preuzeti i Adria-Plin koji djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije.

Iz AZTN-a su istaknuli kako u ukupnoj domaćoj potrošnji UNP-a Ina sudjeluje sa 70 posto, dok se 30 posto dobavlja iz uvoza. U tom uvozu, pak, sudjeluju Petrol i Crodux Plin, koji s uvezenim količinama u ukupnoj potrošnji UNP-a na hrvatskom tržištu sudjeluju svaki s otprilike 10 posto. Dok Ina raspolaže s gotovo 60 posto ukupnih skladišnih kapaciteta za UNP u Hrvatskoj, Petrol će nakon koncentracije raspolagati s manje od 20 posto ukupnih kapaciteta.

- Tržišni udjel Petrola na hrvatskom tržištu na malo UNP-om će nakon provedbe koncentracije biti manji od 20 posto - stoji u obrazloženju AZTN-a i nastavlja se kako pritom treba imati na umu da je hrvatsko tržište UNP-a otvoreno i liberalizirano te da će i nakon provedbe koncentracije Petrol/Crodux Plin, poduzetnik Ina i dalje zadržati poziciju vodećeg na tržištu.

Iz AZTN-a su podsjetili kako su djelomičnim rješenjem od 13. svibnja dopustili dio stjecanja kontrole Petrola nad dijelom poslovanja Crodux Plina vezanog uz električnu energiju.

Odluka AZTN-a jedna je od posljednjih stavki koja se čekala u sklopu transakcije iz ožujka kada je Čermak prodao svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom i električnom energijom Petrolu i njegovoj tvrtki kćeri Geoplin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:53