Atraktivne njive

Arapski kapital u susjedstvu gomila poljoprivredno zemljište; već su treći po veličini

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

20.4.2019. u 15:54

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

20.4.2019. u 15:54

Osijek, 070717. Zetva psenice u Slavoniji i Baranji je u punom jeku cemu pogoduju povoljni vremenski uvjeti. Na fotografiji: kombajn u zetvi psenice. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Žetva pšenice, ilustracija

S vlasništvom nad 12 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, tvrtka Al Rawafed Holding pod kontrolom kapitala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jedan je od tri najveća zemljoposjednika u Srbiji, objavio je portal Nova ekonomija. Prema istome izvoru, ostala dva najveća zemljoposjednika su tvrtke pod kontrolom najvećih srpskih industrijalaca Petra Matijevića i Miodraga Kostića.

U orbitu značajnijih vlasnika poljoprivrednog zemljišta u Srbiji Al Rawafed Holding lansirao je ugovor s Vladom Srbije iz 2014. o zajedničkom ulaganju u agrar. Dvije ugovorne strane napravile su zajedničku tvrtku u kojoj je, prema podacima Nove ekonomije, nedavno stopostotno vlasništvo ostvarila kompanija Elite Agro LLC iz Abu Dhabija.

Budući je Elite Agro LLC od prije vlasnik dijela poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, preuzimanjem Al Rawafeda Elite je ostvario udjel na tržištu kojeg je morala odobriti tamošnja Komisija za zaštitu konkurencije. Spomenuta tvrtka iz Abu Dhabija dobila je potrebnu dozvolu antimonopolske komisije s obrazloženjem da spajanje neće dovesti do pretežitog utjecaja Al Rawafeda na cijene pšenice i još nekih žitarica.

Prema podacima Nove ekonomije, Al Rafawed na oko 10.400 hektara u Vojvodini uzgaja pšenicu, kukuruz, suncokret i soju, od čega je 2.586 hektara u vlasništvu tvrtke, a ostalo je u zakupu ili u nekom drugom aranžmanu. Portal napominje da je Vlada Srbije partnerima iz UAE prepustila i vojno dobro Morović pokraj Karađorđeva po vrlo povoljnim, ali i netransparentnim uvjetima za Al Rafawed.

Odlučujući o koncentraciji nastaloj promjenom vlasnika Al Rafaweda, Komisija za zaštitu konkurencije izašla je s podacima da tvrtke pod kontrolom Petra Matijevića, poznatijeg kao 'kralja mesa', koriste oko 30 tisuća, a tvrtke Miodraga Kostića, razvikanog kao 'kralj šećera', oko 25 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

Da je plodna zemlja u susjednoj državi atraktivna za arapski kapital, svjedoči i prodaja kompanije PKB s pripadajućim pravima na 18 tisuća hektara zemljišta, tvrtki Al Dahra, čijem je vlasniku također sjedište u UAE. U Hrvatskoj se ulaganja šeika iz UAE zasad spominju samo u nekretninskom biznisu, odnosno oko gradnje zagrebačkog 'Manhattana' na mjestu sadašnjeg Velesajma.