Razvoj agrotehnologije

Algoritmom do boljeg uroda: Agrivi i FER pokreću projekt koji će izmijeniti poljoprivredu

Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna, a kao testna kultura izabran je krumpir
Matija Žulj, direktor tvrtke AGRIVI
 Bruno Konjević / Hanza Media

Agrotehnološki startup Agrivi i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva jučer su potpisali ugovor vrijedan 6,35 milijuna kuna za dodjelu potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj za zajednički projekt Agrivi Smart.

Cilj projekta, koji će trajati tri godine i vrijedan je ukupno 8,5 milijuna kuna, razvijanje je samoučećeg algoritma za upravljanje procesom uzgoja voća, povrća i žitarica, a kao testna kultura odabran je krumpir, objavili su.

Agrivi je uspješan domaći startup čiji se softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koristi u više od 150 zemalja, a osim poljoprivrednika, koriste ga i strane korporacije iz tog sektora poput Syngente i Duponta, kaže nam osnivač i direktor Agrivija Matija Žulj.

Ovo je za njih važan poslovni tjedan jer danas potpisuju i prvi veći ugovor s jednom domaćom kompanijom, kutinskom Petrokemijom, o modernizaciji proizvodnje mineralnih gnojiva. Iznos, kao ni detalje posla, Žulj nije htio unaprijed otkrivati.

Agrivi je osnovan prije dvije godine, a već je dosegnuo godišnji prihod od oko 300 tisuća eura prema podacima koje smo dobili iz fonda rizičnog kapitala ENIF, kojim upravlja South Central Ventures. Taj je fond u Agrivi uložio milijun eura, a uskoro će, kako nam potvrđuje Žulj, biti druga, veća runda financiranja, u inozemstvu.

Objašnjavajući projekt Agrivi Smart, Žulj napominje da su klimatske promjene donijele velike izazove poljoprivrednicima te da se agronomske prakse koje se primjenjuju više ne mogu samo preslikavati iz godine u godinu.

- Potrebno je kontinuirano nadgledati proizvodnju na svim poljima i reagirati u stvarnom vremenu čim se uoče potencijalni rizici. Primjerice, samo kasna zaštita bilja godišnje odnese, u projektu, 30 posto prinosa - kaže Žulj.

Agrivi Smart će, na temelju stvarnih podataka poljoprivrednika, učiti koje prakse dovode do boljih prinosa i smanjenja troškova.

- Cilj nam je stvoriti inteligentni sustav koji sam analizira podatke sa svakog polja i automatski daje preporuke - naglašava Matija Žulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:06