Preuzimanje

Akvizicije se događaju i na domaćoj IT sceni: Filip informatika kupila splitski Procedo

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

13.11.2018. u 11:55

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

13.11.2018. u 11:55

CODEANYWHERE

Ivan Burazin

Domaća tvrtka iz Kaštel Sućurca Filip informatika kupila je splitsku informatičku tvrtku Procedo, otkrio nam je Ivan Burazin, sada bivši vlasnik Procedoa, a poznatiji kao suvlasnik uspješnog startupa CodeAnywhere sa sjedištem u Palo Altu, srcu Silicijske doline.

Dvije su domaće tvrtke ugovor o akviziciji sklopile još prošle godine, no tek sada su dogovoreni i svi detalji oko preuzimanja. Za koji je točno iznos tvrtka Procedo prodana, Burazin nije htio otkriti, ali kaže da je Filip informatika preuzela sve njegove klijente, ime i brend tvrtke te ponudili i svim zaposlenicima, njih troje, da se pridruže novoj tvrtki. Inače, obje se tvrtke bave održavanjem informatičkih sustava i u manjoj mjeri prodajom i servisom računala.

Motivacija

- Iako smo navikli da hrvatske kompanije preuzimaju isključivo strane kompanije, akvizicije su, kao što vidimo, moguće i na domaćoj IT sceni - ističe Burazin, jedan od rijetkih Hrvata s uspješnom IT tvrtkom u SAD-u. Pojasnio je da, prema njegovom mišljenju, akvizicija ne znači “kupovina posrnulih poduzeća”, već način da tvrtka kupac dođe na nova tržišta, proširi ponudu proizvoda i usluga, razvoje nove proizvode i, dakako, smanji konkurenciju.

Na pitanje je li i u ovoj domaćoj IT akviziciji, jednoj od rijetkih takvih u Dalmaciji, riječ o “rješavanju konkurencije”, Josip Valić, direktor Filip informatike, odgovora da nije.

- Naša jedina motivacija bila je proširiti svoju bazu klijenata i cijela transakcija napravljena je na obostrano zadovoljstvo – kaže, dodajući da su svi klijenti bili upoznati s akvizicijom i većina je Burazinovih klijenata nastavila suradnju s Filip informatikom. O kojim je točno klijentima riječ, Valić nije htio govoriti.

U pozadini prodaje, pak, priznaje Burazin, nalazi se njegov nedostatak vremena da se jednako posveti svim tvrtkama.

- Primarni razlog ove poslovne odluke jest fokus. Vodio sam tri tvrtke istovremeno i jednostavno je iscrpljujuće – kaže.

U oblaku

Uz to, sada je svoj fokus s prodaje računalne opreme usmjerio više k razvoju softverskih rješenja za programere, a njegova je tvrtka u SAD-u, CodeAnywhere, nedavno privukla više od milijun dolara investicija. Aplikacija koju je razvio, temeljena na oblaku (cloud computing), programerima omogućuje programiranje bilo kad i bilo gdje, a već sada bilježi 1,3 milijuna korisnika. Filip informatika, s druge strane, obiteljsko je informatičko poduzeće iz Kaštel Sućurca s tradicijom dugom 20 godina.

Imaju devet zaposlenika, a prošle su godine ostvarili pet milijuna kuna prihoda. I oni, priznaje direktor Valić, polako odustaju od trgovine informatičkom opremom i sve se više okreću softverskom i cloud poslovanju. Zasad su jedini u Dalmaciji s vlastitim Data Centrom koji su “podigli” investicijom od pola milijuna kuna, a više od polovice tog iznosa sufinancirano je sredstvima iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.