Preuzimanje

Akvizicije se događaju i na domaćoj IT sceni: Filip informatika kupila splitski Procedo

Domaća tvrtka iz Kaštel Sućurca Filip informatika kupila je splitsku informatičku tvrtku Procedo
Ivan Burazin
 CODEANYWHERE

Domaća tvrtka iz Kaštel Sućurca Filip informatika kupila je splitsku informatičku tvrtku Procedo, otkrio nam je Ivan Burazin, sada bivši vlasnik Procedoa, a poznatiji kao suvlasnik uspješnog startupa CodeAnywhere sa sjedištem u Palo Altu, srcu Silicijske doline.

Dvije su domaće tvrtke ugovor o akviziciji sklopile još prošle godine, no tek sada su dogovoreni i svi detalji oko preuzimanja. Za koji je točno iznos tvrtka Procedo prodana, Burazin nije htio otkriti, ali kaže da je Filip informatika preuzela sve njegove klijente, ime i brend tvrtke te ponudili i svim zaposlenicima, njih troje, da se pridruže novoj tvrtki. Inače, obje se tvrtke bave održavanjem informatičkih sustava i u manjoj mjeri prodajom i servisom računala.

Motivacija

- Iako smo navikli da hrvatske kompanije preuzimaju isključivo strane kompanije, akvizicije su, kao što vidimo, moguće i na domaćoj IT sceni - ističe Burazin, jedan od rijetkih Hrvata s uspješnom IT tvrtkom u SAD-u. Pojasnio je da, prema njegovom mišljenju, akvizicija ne znači “kupovina posrnulih poduzeća”, već način da tvrtka kupac dođe na nova tržišta, proširi ponudu proizvoda i usluga, razvoje nove proizvode i, dakako, smanji konkurenciju.

Na pitanje je li i u ovoj domaćoj IT akviziciji, jednoj od rijetkih takvih u Dalmaciji, riječ o “rješavanju konkurencije”, Josip Valić, direktor Filip informatike, odgovora da nije.

- Naša jedina motivacija bila je proširiti svoju bazu klijenata i cijela transakcija napravljena je na obostrano zadovoljstvo – kaže, dodajući da su svi klijenti bili upoznati s akvizicijom i većina je Burazinovih klijenata nastavila suradnju s Filip informatikom. O kojim je točno klijentima riječ, Valić nije htio govoriti.

U pozadini prodaje, pak, priznaje Burazin, nalazi se njegov nedostatak vremena da se jednako posveti svim tvrtkama.

- Primarni razlog ove poslovne odluke jest fokus. Vodio sam tri tvrtke istovremeno i jednostavno je iscrpljujuće – kaže.

U oblaku

Uz to, sada je svoj fokus s prodaje računalne opreme usmjerio više k razvoju softverskih rješenja za programere, a njegova je tvrtka u SAD-u, CodeAnywhere, nedavno privukla više od milijun dolara investicija. Aplikacija koju je razvio, temeljena na oblaku (cloud computing), programerima omogućuje programiranje bilo kad i bilo gdje, a već sada bilježi 1,3 milijuna korisnika. Filip informatika, s druge strane, obiteljsko je informatičko poduzeće iz Kaštel Sućurca s tradicijom dugom 20 godina.

Imaju devet zaposlenika, a prošle su godine ostvarili pet milijuna kuna prihoda. I oni, priznaje direktor Valić, polako odustaju od trgovine informatičkom opremom i sve se više okreću softverskom i cloud poslovanju. Zasad su jedini u Dalmaciji s vlastitim Data Centrom koji su “podigli” investicijom od pola milijuna kuna, a više od polovice tog iznosa sufinancirano je sredstvima iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:13