Kolateralna žrtva Brexita

Ako London napusti EU bez dogovora, danska ekonomija će pretrpjeti ogromnu štetu

Izlazak Velike Britanije iz EU bez postizanja dogovora nanijelo bi velike štete danskoj ekonomiji, s obzirom da za kompanije koje izvoze u Britaniju radi 60.000 Danaca, ocjenjuju u Kopenhagenu.
 Scanpix Denmark/Bax Lindhardt / REUTERS

Izađe li Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU bez dogovora s Bruxellesom, štete će pretrpjeti ne samo britansko, nego i gospodarstva zemalja koje ostaju u Uniji. Jedna od većih kolateralnih žrtava bila bi i Danska, pokazuje analiza danskih vlasti, a prenosi Reuters.

Prema procjenama vlade u Kopenhagenu, izlazak Velike Britanije iz EU bez postizanja dogovora mogao bi dansku ekonomiju smanjiti za jedan posto. To bi bila posljedica ponovnog uvođenja carina u robnoj razmjeni između Ujedinjenog Kraljevstva i kontinentalne Europe. Razlog tome je velika vezanost danskoga gospodarstva uz britansko.

Naime, sedam posto danskoga izvoza ide u Veliku Britaniju, a ta je zemlja za Dansku po značaju četvrto izvozno tržište. Oko 60.000 Danaca, ili dva posto radne snage u toj zemlji, izravno ili neizravno radi na proizvodnji roba koje se izvoze na britansko tržište, podsjećaju u Reutersu.

'Tvrdi' Brexit mogao bi naštetiti danskom izvozu i tržištu rada. Tvrtke koje proizvode robe što se izvoze u Veliku Britaniju, a uglavnom je riječ o mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i strojevima, možda će morati potražiti nova tržišta. Stoga je važno, upozoravaju u Kopenhagenu, da se danske kompanije pripreme za Brexit, kakav god on na kraju bio.

Vlada britanske premijerke Therese May dogovorila je s Bruxellesom uvjete izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, no taj dogovor podrazumijeva da Otok u velikoj mjeri ostaje vezan uz EU, što je dovelo do raskola i unutar njene vlade. May je stoga odgodila izjašnjavanje Parlamenta o postignutom dogovoru o Brexitu, te je najavila da će od Bruxellesa tražiti daljnje ustupke. U EU se, međutim, protive ponovnom otvaranju pregovora o uvjetima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Pitanje je i koliko ima vremena za tako nešto, budući da je postavljeni rok za Brexit, 29. ožujka sljedeće godine, sve bliže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:22